Met Engelengeduld wordt de vleugel gelijmd

Verbinding met de stad geslaagd

Waren er 10 jaar geleden nog wel protestgeluiden te horen. Er werd zelfs over kwetsende kunst gesproken. Inmiddels lijkt dat geluid wel tot het verleden te behoren. Over smaak valt te twisten. Zelf ben ik vanaf de eerste dag enthousiast geweest over ‘de glazen engel’ in hartje Zwolle.. En heb dat niet onder stoelen of banken gestoken. Zie mijn post*


Stevig knijpen
In 2017 heeft kunstenaar Herman Lamers al eens een reparatie aan een vleugel moeten laten verrichten, zoals de regionale pers destijds berichtte**.  De kunstenaar (in bijpassend gekleurde T-shirt) en het model/opbouwer (zittend met de lijmspuit) hebben over belangstelling niets te klagen. Bezoekers aan Zwolle verbazen zich over de glastechniek waarmee de Michaels Engel tot stand gekomen is.


Google Images
Internet staat vol met foto’s van het beeld tijdens allerlei verschillende omstandigheden van lichtval en weer. Zie bijvoorbeeld deze screenprint van enkele Google Images.

Vleugellam
Ook het idee dat dit een soort 3D techniek is heeft ook voor jongeren betekenis. Ik spreek de beide heren tegen de middag op de zonnige donderdag 21 juli 2021 terwijl zij een reparatie verrichten aan het beeld. Midden op het plein voor de kerk, waar het de laatste tijd drukker is geworden na de lockdown vanwege de COVID19 pandemie. Af en toe brokkelt er toch toch wat glas van het beeld af. De tand des tijds, noemt mijn echtgenote dit. De vleugel is kapot, vleugellam. Misschien is er ook een enkele verzamelaar die het proces versneld heeft? Hoe dan ook Er wordt krachtige contactlijm toegepast om een deel van de vleugel te herstellen. Een extra bijdrage aan het lijmproces levert niet alleen de zon (UV), maar ook een speciale lamp opdat de lijm beter hecht.

Op naar de volgende 10 jaar zullen we maar zeggen

Links
https://www.deswollenaer.nl/nieuws/algemeen/200845/vleugeloperatie-glazen-engel **
https://www.dutchbuttonworks.com/2010/07/engelwerk/ *
https://nl.wikipedia.org/wiki/Glazen_Engel
https://beelden.zwolle.nl/overzicht/lamers-herman-de-glazen-engel-2010
https://www.hermanlamers.nl//
https://www.kwetsendekunst.nl/page136.html