Elke Stad heeft een Ziel

CityDNA

Sonja Scholten

Elke Stad heeft een Ziel

“De afgelopen 30 jaar zijn er te weinig  vragen gesteld”, aldus Sonja Scholten. “We hebben het over ons heen laten komen”. Als sociaal (economisch) geografe heeft ze het zien gebeuren. De vastgoedsector leverde standaardproducten. Steden gaan op elkaar lijken. Hoe denkt de burger nu eigenlijk echt over de identiteit van de woonomgeving en de omliggende regio? We zijn als burger te vaak ‘gelegenheidsgebruiker’ geworden, we consumeren de woonomgeving zoals die wordt aangeboden. Hoe moet het nu verder?

Sonja Scholten, CityDNA

Omwenteling

“Er gaat zeker een omwenteling komen” aldus Sonja Scholten. Met haar bedrijf CityDNA zal ze vooraan staan om hierin een actieve rol te spelen. Opdrachtgevers hoeven echt niet alleen provincies of gemeenten te zijn, maar ook ondernemers of een bewonerscollectief.  Naast harde, cijfermatige gegevens wordt bovenal gekeken naar materieel en immaterieel erfgoed. De eigen identiteit krijgt weer een gezicht. We gaan ons weer afvragen wat we echt van belang vinden. We moeten in bepaalde opzichten weer terug naar kernwaarden. Een moestuin, maar misschien anders (op het dak). Wat vinden mensen belangrijk in de woonomgeving. Hoe willen ze leven? Nu lijkt alles nog zo op elkaar, als we weer gaan onderscheiden kan er ook gekozen worden. Dan is het straks niet alleen een keuze tussen stad en dorp maar ook tussen grootstedelijk leven in de Randstad en volledig zelfvoorzienende gemeenschappen.

Mental Map

Hoe beleven mensen de eigen regio (= mental map). Dat zegt soms veel meer over een gebied dan harde cijfers. Ook storytelling geeft aan wat er leeft. De identiteit is nu vaak nog een beetje weggepoetst onder de oppervlakte. Er gaat de komende 30 jaar heel wat op ons afkomen. Het tijdperk van ‘steeds meer en meer’ en overal zoveel mogelijk regionale gelijkheid is voorbij. Het wordt denken in scenario’s, vooral  bij de plaatselijke overheid. Je zult als stad of dorp moeten gaan kiezen en je durven te onderscheiden om je voortbestaan zeker te stellen. Veel meer samenwerking hoort daar ook bij. Dat betekent een omwenteling in denken en doen. Om dit in de vingers te krijgen, daar kan  hier en daar nog wel een generatie over heen gaan. Maar Sonja weet het zeker ”het komt!”.