Een mooi stuk

Rentenboek

Fascinerende bron

Olde Beghijnenhuis te Zwolle

Bert de Vries (Directeur HCO) spreekt op 19 december 2013 over ‘een mooi stuk’. Het Rentenboek van het Olde Beghijnenhuis te Zwolle. Een week eerder heeft hij al aangekondigd dat er iets bijzonders in het bezit is gekomen van het HCO (Historisch Centrum Overijssel). De massaal opgekomen belangstellenden kunnen het nu met eigen ogen zien. Een bescheiden boekje is in een glazen vitrine prominent aanwezig. Op de foto een doorkijkje door de vitrine met op de achtergrond de discussierende mediëvisten.
Links Peter Bakker (Kampen), die de transcriptie heeft verzorgd, midden (met de rug naar ons toe) tipgever Hildo van Engen en rechts gesticulerend Bert de Vries (HCO).

Voorbespreking

Tip

Vooraf geeft Bert de Vries de aanwezigen de tip om de tekst (volledig te bekijken op de HCO website) hardop voor te lezen. Dan is het opmerkelijk hoe goed de inhoud te begrijpen is. Hildo van Engen (werkzaam in Heusden, maar oorspronkelijk afkomstig uit Zwolle) is degene die er lucht van kreeg dat dit boekje je koop was bij een veilinghuis. “Er was alleen een plaatje en een eenvoudige tekst” op de site. Maar ook… ‘Zo’n boekje kun je haast ‘blind’ kopen’. Uw columnist wil alleen verklappen dat het boekje veel nieuwe inzichten zal bieden (er wordt nog volop gestudeerd) en het daarom de moeite waard is de website van het HCO te volgen!

Auction