Droom van Dominee

Domkerk

Buurkerk

Utrecht

Dr.J. van der Werf,predikant

is op 2 oktober 1979 op 52 jarige leeftijd te Utrecht is overleden. Op mij heeft dr. van der Werf  een onvergetelijke indruk gemaakt. Bijvoorbeeld omdat hij openlijk vanaf de kansel sprak over zijn snel teruglopende gezondheid ten gevolge van (pancreas?) kanker. Voordien was ik al als scholier te vinden in de Buurkerk, waar hij in de zestiger jaren mij wist te raken. Later in de Domkerk (Citypastoraat) zette hij deze trend door. Hij heeft ook onze zoon gedoopt na ons stevig te hebben onderhouden over onze plichten als ouders. Hij durfde de dingen bij de naam te noemen.

Visionnair

Dat hij ook een visionnair was laat een hoofdstuk zien van een in 1980 verschenen boekje dat een soort In Memoriam wil zijn. In een viertal pagina’s geeft van der Werf in1966 zijn visie weer op de kerk rond de milenniumwisseling (toen nog 35 jaar te gaan). Inmiddels zijn we 45 jaar verder en het is boeiend om dit artikel door te lezen.

Trefwoorden

Ik noem een aantal trefwoorden die mij al lezende te binnen schieten:  buitenwijk, PKN, Museum, “Ietsisme”, Boekhandel, Openingstijden, Eredienst, Bidkapel, dienstbaarheid.