Drent onder Ede

Expertise

Interstitiele Longziekten

Belangrijke nieuwe deskundigheid in ziekenhuis

Hoogleraar longgeneeskunde in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Met de komst van prof. dr. Marjolein Drent krijgt Ziekenhuis Gelderse Vallei een belangrijke nieuwe deskundigheid in huis. Marjolein Drent was tot voor kort werkzaam in het academisch ziekenhuis in Maastricht als hoogleraar interstitiële longziekten (ild). Voor deze specifieke patiëntengroep zal zij als adviseur, consulent en coach fungeren voor collega longartsen uit heel Nederland. Vanaf 2 april 2012 zal de hoogleraar longgeneeskunde gemiddeld twee dagen per week in Ede werken. De vakgroep longgeneeskunde spreekt van een ‘collegiale aanwinst’ en de Raad van Bestuur is ‘zeer verheugd met haar grote deskundigheid voor een belangrijke groep patiënten.’

Sarcoïdose

Sarcoïdose is een aandoening van het afweersysteem. Sarcoïdosepatiënten hebben vaak last van moeheid, hoesten en kortademigheid. Zij kunnen ook allerlei andere klachten hebben die niet direct iets met de longen te maken hebben, zoals oogontstekingen en gewrichtsklachten. Het is een aandoening die bij relatief jonge mensen voorkomt en daardoor ook veel sociale problemen tot gevolg kan hebben. De oorzaak is nog steeds niet bekend, maar wel is bekend dat aanleg en blootstelling aan bepaalde stoffen een rol kunnen spelen. De begeleiding en behandeling is vaak complex en dient multidisciplinair te geschieden. Dankzij de internationale contacten van prof. Drent is dat vaak grenzen overschrijdend. Juist op dit terrein heeft de nieuwe longarts haar expertise.

Consulent

Indien er behoefte is aan aanvullende begeleiding kunnen longpatiënten met een interstitiële of wel diffuse longaandoening door hun longarts worden aangemeld voor het spreekuur van prof. Drent op de polikliniek longgeneeskunde in Ede. Dit zijn zogenoemde tertiaire verwijzingen, en gaan niet zoals gewoonlijk via de huisarts. Gewone verwijzingen voor longziekten verlopen via de huisarts naar het huidige team van vijf Edese longartsen. En dat blijft ook zo.

Hoogleraar

Marjolein Drent (56) is geboren en getogen in Bennekom. Zij werkte eerst enkele jaren als fysiotherapeut o.a. in ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. Na haar studie geneeskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen, startte zij in 1988 de opleiding tot internist en later longarts. Zij promoveerde in 1993 aan de Erasmus Universiteit. Zij was de laatste 18 jaar werkzaam in het academisch ziekenhuis in Maastricht. Marjolein Drent staat internationaal bekend om haar expertise op het gebied van sarcoïdose en andere ilds. In 2005 werd zij benoemd tot hoogleraar. Haar oratie was getiteld: ‘adembenemende contacten…’ In januari werd zij in de categorie longziekten verkozen tot Mednet Toparts van 2011 door collega longartsen.

Bron: lees hier