Double Check

Wachtwoorden

Check

Alledaagse gebeurtenis toont belang “double check”

…en herinnert mij aan een eerdere les

Op een zondagochtend meldt mijn echtgenote dat haar twintig jaar oude wekkertje nu definitief kapot is. Zij vertelt er niet bij dat ze die conclusie trekt omdat ze nog niet zo lang geleden het staafbatterijtje heeft verwisseld. We beginnen over een nieuwe wekker, maar ze er wil beslist een zonder electriciteitssnoer. Ik stel haar voor de batterij nog even te testen. Zij roept daarna dat die in orde is.

Ik wil dan toch kijken en begin de licht gecorrodeerde contactjes bij te schuren,terwijl Rita de eitjes voor het ontbijt kookt. Daarna wil ik de batterij testen, maar Rita voegt mij toe dat dit echt niet nodig is. Ik zet door en zie dat de wijzer helemaal in het rode gebied staan. Rita kan dit bevestigen, maar ze had dit niet juist geinterpreteerd! De leesbril lag ook nog in de slaapkamer….Bijna overbodig om te vertellen dat het wekkertje weer op de vertrouwde plek staat.

Bron: Philips

Nu de eerdere ervaring. Als jong internist word ik met spoed op de afdeling geroepen bij een patient die “slecht” is. Inderdaad zie ik een grauwe man. Het beeld imponeert als een shock. De verpleegster die de patient verzorgt vraag ik naar de bloeddruk.Vreemd, die zou 130 over 70 zijn?! Wat is er dan aan de hand.  Ik meet handmatig zelf nog maar eens. Met enige moeite constateer ik een bovendruk van ergens rond de 70 mmHg. Conclusie: SHOCK en als zodanig behandelen.

Conclusie: Double Check in zaken van levensbelang, maar ook bij ogenschijnlijke kleinigheidjes.