Dick Koldijk

Dr.Koldijk

Consultancy

Euregio en Gezondheidszorg

Op 10 april 2012 is Dick Koldijk plotseling overleden op de leeftijd van 83 jaar. Ten gevolge van een hartstilstand en achter zijn bureau. “Echt iets voor Pa” memoreerde zoon Henk-Ype tijdens een herdenkingsdienst op 16 april in Hardenberg. Inderdaad is Dick Koldijk  ‘in het harnas” gestorven. Voor mij is Dick op meerdere terreinen een voorbeeld en inspirator geweest. Trouwens hij belichaamde hoe je tot op hoge leeftijd een bijdrage kan blijven leveren aan de samenleving. Graag wil ik in het bijzonder stil staan bij activiteiten op het terrein van de Gezondheidszorg. Daar is de inbreng letterlijk en figuurlijk grensoverschrijdend geweest. Daarbij doe ik een greep uit de innovatieve projecten zoals die tot voor kort op de website te lezen waren.

Gezondheidszorg / Euregio

In de jaren 1998 – 2006 werden volgende projecten met succes uitgevoerd:

1. Ambulante revalidatie in het Interreg II, 1998, duur 2,5 jaar.
Dit betreft deelprojecten op het gebied van ambulante asthma – revalidatie, ambulante rheuma – revalidatie en arthroscopische kniechirurgie.
In samenwerking met het Medisch Spectrum Twente, Universiteit Twente, afdeling machinebouw, de Karl Hansenklinik, afdeling longziekten in Bad Lippspringe (D), de Faculteit voor gezondheidswetenschappen van de Universiteit Bielefeld, de Fachklinik Bad Bentheim en de Fachklinik van drs. Lo in Nordhorn.
2.Euregionaal project in het Interreg III programma:
Intraluminale Oxygenierung des Magen-Darmtraktes, ontwikkeling van een medisch apparaat, 2001, duur 3 jaar, in samenwerking met het Medisch Spectrum Twente, de Fachhochschule Münster, het Universitätsklinikum Münster en de firma Medical Measurements Systems in Enschede.
3.Euregionaal project in het Interreg III-programma:
Euregioproject diabetische voet, 2002, duur 3 jaar in samenwerking met Twenteborg Ziekenhuis, Almelo, Mathias Spital in Rheine, Westfälische Wilhelmsuniversität in Münster en BAAT Engineering in Hengelo (Ov).

Euregionaal Servicecentrum voor Gezondheid (ESG)

4.Euregionaal Servicecentrum voor Gezondheid (ESG), (2003), duur 3 jaar.Naar Euregionaal Servicecentrum voor Gezondheid (ESG)!
4a. Coördinatie van ambulante en stationaire verzorging in het Duits –Euregionale gebied.
4b. Wetenschappelijke coördinatie tussen de hogescholen Enschede, Bocholt, Münster en de universiteiten Twente, Münster en Bielefeld.
4c. Synchronisatie van de Duits –Nederlandse gezondheidssystemen op het gebied van zorg, vergoeding en preventie.
4d. Coördinatie en bemiddeling tussen onderzoeksprojecten en industrie.
4e. Samenwerking tussen de gemeenten, provincies en Kommunen en Kreise in het euregionale gebied.

Diabetische voet

5. Project Vincent 50, scanning van de diabetische voet, Interreg III a, 2004, duur 3 jaar.
Opzetten van een pilotstudie ter ontwikkeling van een voetzoolscanner voor diabetes 2 patiënten. In samenwerking met Twenteborg Twenteborg ZiekenhuisAlmelo, Mathias Spital, Rheine, Universiteit Twente, Demcon, Oldenzaal, Mindbus, Oegstgeest, Vicar Vision, Amsterdam, Fachhochschule Münster, Meda Vinci, Amsterdam.