Dick Bruna voorlichtingsfolders?

Zorgverzekering lijkt bijna complex financieel product

aldus Hans Hoeken

Prof.dr. Hans Hoeken is Hoogleraar Business Communication Studies aan de Radboud Universiteit Nijmegen. ‘De burger als regisseur’ veronderstelt bepaalde vaardigheden aldus de Hoogleraar. Daar zit nog wel een probleem. Hij presenteert de resultaten van een verkenningsstudie over de toekomst van de communicatie.

Prof.Dr.Hans Hoeken

Burger als regisseur

We zijn beland op een voorlichtingsbijeenkomst van NWO/ZonMw (een zonnige donderdagmiddag 21 april 2011) gepositioneerd rond een onderzoeksprogramma ‘Begrijpelijke Taal: Fundamenten en Toepassingen van effectieve Communicatie’. Locatie: Het Instituut voor Taalwetenschappen aan de Drift in Utrecht en wel in zo’n echte ouderwetse collegezaal. Bij de zorgsector stelt hij vast :
Mensen die gediagnostiseerd zijn met een ziekte (met stapel prints in de wachtkamer) zijn een heel andere categorie dan degenen die baat hebben bij preventie…
‘Ze willen het niet weten’  krijgt Hoogleraar Hans Hoeken van de Radboud Universiteit Nijmegen vaak terug van gesprekspartners als het gaat om preventie in de zorg. Informatie genoeg…. Een van de oplossingen is ‘communicatie op maat’. Tailored Health Communicatie (THC). Enhanced THC houdt rekening met andere of afwijkende voorkeuren.

Terugkerende zorg

Digitalisering gaat niet alles goed maken. De kloof tussen haves en havenots wordt groter is de angst van gesprekspartners. “Ook Als Dick Bruna de voorlichtingsfolders schrijft worden ze niet gelezen”. Er moet dus ook iets gebeuren met de motivatie via de communicatie. Specifieke informatie voor hun situatie. Wie wil animatie, wie wil tekst?  Het heeft effect als tailoring plaats vindt.