Innovatie Manische Depressie

Op 21 januari 2011 in DWD op televisie een indrukwekkend gesprek met Isa Hoes, de weduwe van Antonie Kamerling.

Isa Hoes meldt terloops dat Antonie Kamerling geleden zou hebben aan een kennelijk recent vastgestelde manische-depressie

, een ziektebeeld dat een geheel eigen aanpak vereist.

Juist diezelfde dag lees ik  een bericht in het Nieuwsweekblad van de Universiteit Twente. Daarin beschrijft Huub Maas van Medimate de moeilijkheden die hij ondervindt bij de introductie van apparatuur die -via lab-on-a-chip technologie– de bloedspiegel van het medicijn lithium kan bepalen bij manisch-depressieve patienten. Hij is naar Brussel getogen voor een pleidooi tijdens een EU hoorzitting.

Twee voorvallen die aan het denken zetten. Manische depressie wordt vaak heel laat in het ziektebeloop gediagnostiseerd. De behandeling is complex, maar kan zeer gebaat zijn met een “zelftest” voor Lithium.Kortom, dat levert een nieuw perspectief voor betere zorg.

Van Onlangs bijgewerkt

De situatie ken ik van nabij zowel van uit een vorige functie als thans als innovatiecoach.  Deze trajecten duren te lang.

De “time-to-market” moet veel korter

Daarmee worden meerdere doelen gediend, zoals Huub Maas analyseert in het artikel. In plaats van op de rem trappen, moet hier door overheden vaart worden gemaakt.