Dementerende zus in Limburg?

Sensoren

Thuiszorg

Kan mijn zus thuis ook zo’n mooi systeem krijgen?

Dat wordt Nienke gevraagd. Dat gaat helaas nog niet lukken. Het handelt om wetenschappelijk onderzoek naar methoden om institutionalisering bij dementie uit te stellen. Eenvoudiger gezegd: hoe je langer (verantwoord) thuis kunt blijven wonen bij al gevorderde dementie. Het onderzoek vindt in Twente plaats (Bruggerbosch).  Er komt ook de nodige techniek bij kijken. Het Persbericht geeft een indruk, maar roept ook vragen op die we graag hier behandelen via een interview.

PAL4

De onderzoeker en promovenda Drs.Nienke Nijhof (27) verdeelt haar tijd tussen de wetenschap (UT) en het bedrijfsleven (FocusCura), maar het gaat allemaal over hetzelfde: inzet van technologie ten behoeve van thuiswonende dementerenden.

Interventie

Vergelijken is moeilijk, zeker als het om dementie gaat en helemaal als je de invloed van een interventie wilt meten. Kort gezegd gaat het er om aan te tonen of een beeldverbinding (Video volgens PAL4) gezondheid en welzijn van de patient verbetert.

Meetsysteem

Om dat te meten zijn sensoren (meetsystemen volgens ADLife) aangebracht die op zich natuurlijk ook al een bijdrage leveren. Die meetsystemen laten zien of iemand meer of minder actief wordt, vaker het bed uit gaat enz. Kortom, trends die kunnen worden gevolgd.Nienke verwacht gunstige resultaten te zien (en heeft die ook al vastgesteld).

Kan het systeem dan alsnog snel naar Limburg?

Nienke :”Dat duurt nog jaren. De technologie is nog veel te duur. Goede financieringsmodellen en harde bewijzen zijn een vereist”.
Nauwkeurig wordt nagevraagd hoe de acceptatie en tevredenheid is van de “interventies”. De patient, diens familie en de verzorgenden. De verzorgenden moeten nog wel erg wennen aan grafiekjes. Dat moet dus anders.