De Grote Griepmeting (GGM)

Griepmeting

GGM bestaat een decennium

30.000 deelnemers per seizoen

Bestaat er dan ook een Kleine Griepmeting?  Zover ik weet niet. Wat er wel bestaat is een netwerk van huisartsen dat ‘griep’ signaleert. De peilstations. Zelf ken ik de “Grote Griepmeting‘ vanaf de start. Dat moet dan 2003 zijn geweest, veronderstelt Ronald Smallenburg. Toen is de GGM van start gegaan. Ik spreek hem op 19 december 2012 in de stationsrestauratie te Amsterdam. Als sociaal-wetenschapper onderkent Ronald Smallenburg in 2003 de mogelijkheden van Internet, vooral het aspect van de interactiviteit.

Ronald Smallenburg (Science in Action)

Vragenlijst

De keuze voor het thema Griep in de vorm van de GGM is tot stand gekomen op basis van een rationele afweging in de selectie van onderwerpen die voor online wetenschap in samenwerking met het publiek in aanmerking komen. De voorkeur gaat immers uit naar een grootschalig gebeuren. De GGM werkt met twee vragenlijsten: een eenmalige (per seizoen) aanmelding met een wat langere lijst met medische relevante vragen, geheel anoniem in te vullen natuurlijk. En een compacte, wekelijkse vragenlijst per e-mail die in één seconde is in te vullen als je gezond bent (‘Nee, ik heb geen symptomen’) of iets langer als je verkouden bent dan wel griepachtige verschijnselen hebt.  Aan de hand van de eerste vier cijfers van de ingevulde postcodes maken we actuele buikgriep-, griep- en verkoudheidkaart van Nederland en Vlaanderen, aldus Ronald Smallenburg.  Het Rijksinstituut RIVM ondersteunt de aanpak.

Modelleren

Een team buigt zich over de dataverwerking en het modelleren van een (voorspellend) algoritme. Het model voldoet meteen, want het is nieuw, serieus, toegankelijk en omvat een landkaart. Bij de komst van een griepepidemie is er meteen heel veel belangstelling vanuit de media. Free publicity. Het publiek (uit Nederland en Vlaanderen) stroomt toe bij duizenden. Er wordt financiering verkregen en het leidt tot  publicaties  (BMJ) in vakbladen. Inmiddels doen 30.000 mensen per seizoen mee. Tienduizend zijn al 10 jaar van de partij! Een schat aan data!  De GGM is inmiddels onderdeel van het Europese Influenzanet. Kortom, het fenomeen is niet meer weg te denken.  Het staat aan de basis van nog veel meer ontwikkelingen.  Online diagnose en zelfrapportage gekoppeld aan actuele voorlichting via internet, apps en sociale media zijn de instrumenten van die toekomst. Ze reduceren ziektekosten, leveren een beter inzicht op in het verloop van ziekten (tot voorspellingen aan toe) en zijn dé instrumenten voor voorlichting en informatie, actueel en interactief als ze zijn.

Archief J.T.A. te Gussinklo, Kennislink GGM 2004