De rug op met Zembla

Dokter de Bruin uit Purmerend

…. moet het ontgelden in een laatste aflevering van Zembla

Een aantal rugpatienten komt uitgebreid aan het woord in de laatste aflevering van ZEMBLA. Natuurlijk zijn er ook andere meningen, maar die hoor je niet. Verbazing over ingrepen die “experimenteel” zouden zijn. Er komt een handjevol schroeven in beeld.
Ik ben niet op de hoogte van de kwalificaties van de bewuste dokter en zeker word ik hier niet erg blij van. Menselijke dramatiek!

Ziekenhuis Purmerend 1951 (Collectie te Gussinklo)

Deze benadering is niet geheel vrij van hypocrisie!

Waarom ik dat zeg?  Patienten wilden nog maar een paar jaar geleden massaal naar de Alphakliniek in Munchen vanwege behandeling rugklachten. Dat draaide meestal op een operatie uit. Terwijl dat -op zijn zachts gezegd- een vaak omstreden ingreep werd met dito prijskaartje. Een specialist is zelfs uiteindelijk ontslagen.

Zorgverzekeraars werden publiekelijk te kijk gezet. Leest u dit bericht uit 2007 nog maar eens met de kennis van 2010 (Vergroten:dubbelklik)!

Dr.Dekkers Alphakliniek (Stentor 2007)

En dan deze:

Artsen moeten meer hun intuitie laten spreken.

Artsen moeten meer durven vertrouwen op hun intuïtie en subjectieve beoordeling. De zorg draait steeds meer om ‘evidence based’, terwijl dat geen recht doet aan individuele patiënten die artsen voor zich hebben in de spreekkamer. Dat stelt prof. dr. Yvo Smulders in zijn oratie bij de aanvaarding van zijn leerstoel algemene inwendige geneeskunde bij VU Medisch Centrum.

Kortom: “wie zonder zonde is werpe de eerste steen”.