De aansluiting missen

N35 A35

Red Med Tech Highway

(Bio)medische technologie en gezondheidszorg

Soms komen heel veel dingen tegelijk samen. Er ligt dezer dagen ineens een boete op de deurmat in Zwolle voor een snelheidsovertreding op 24 maart 2013(Twente naar Zwolle). De roemruchte N35 waarvan opnieuw de vervanging door een autoweg (A35) in het ongerede is geraakt onder invloed van bezuinigingen. Een anecdote: een goede vriend adviseerde ons gezin in 1999 in Nijverdal te gaan wonen vanwege ‘de nieuwe autoweg’. Toegegeven, we hebben de Hanzelijn gekregen. Maar de Noord-Zuid verbinding is een serieus probleem in Oost Nederland. Trouwens, horen we ook niet nadrukkelijk mee te doen met de Red Med Tech Highway?

Snelheidsovertreding

Red Med Tech Highway

In 2011 werd er een congres gewijd aan het thema Red Med Tech Highway. Dit is een samenwerkingsverband op de as Enschede-Nijmegen-Oss-Eindhoven met het UMC St Radboud als middelpunt. Doel is het ontwikkelen van innovatieve producten en stimuleren van bedrijvigheid van kennisinstellingen samen met de industrie. Focus ligt hierbij op valorisatie van innovaties op het snijvlak van (bio)medische technologie en gezondheidszorg. Inmiddels is dit congres een jaarlijkse traditie geworden met een toenemend belang. Daar trof ik dit jaar (#hve13) ook deze ‘roadmap van de Red Med Tech Highway.

Roadmap…

Oost Nederland

Naar mijn mening hoort een highway zowel fysiek (A35) als virtueel (medische technologie en gezondheidszorg) naar Zwolle te worden doorgetrokken. Oost Nederland dient de krachten verder te bundelen. Juist de regio Zwolle kan een geheel eigen inbreng hebben op het terrein van medische innovaties met meerdere niches. Voorbeelden? Wat te denken van 3D printen van een oor? Maar ook medische devices van kunststof. Het Polymer Science Park (PSP) is er klaar voor. Serious Gaming in de Zorg is booming via een spraakmakend lectoraat. ICT in de Zorg (eHealth) wordt vanuit de Hogeschool Windesheim opgepakt samen met partners als het tertiaire epilepsiecentrum SEIN en de Isala klinieken, maar ook Achmea die in Zwolle een hoofdlocatie heeft. De Isalaklinieken leggen de laatste hand aan een innovatief ziekenhuis. Live webcasts van de succsesvolle Isala Publieksacademie (#IPA) worden door iGlowmedia verzorgd. Trouwens op het gebied van symposia en congressen is er een indrukwekkend track record. Dit zijn zo maar enkele voorbeelden. Ik spreek de hoop uit dat Kennispoort regio Zwolle onder leiding van de pas aangetreden Marius Woldberg de lead neemt.