Krenten uit Data

HowardsHome

Aanpak Infobesitas

Van OnLine Knipselkrant naar Magpipe

Het gebruik van ‘data’ in welke vorm dan ook (tweets, databases, cijfers) is helemaal de trend. En vooral de visualisatie daarvan, het zichtbaar (ver-beelden) heeft brede ingang gevonden. Uw columnist is een groot adept. Maar wat doe je daar vervolgens mee? Directeur Fred van Dijk is met zijn compagnon eind vorige eeuw begonnen met een dienst (HowardsHome) die aanvankelijk bestond uit een digitale (online) knipselkrant. Daartoe werd eigen software ontwikkeld. De informatie werd gebundeld aangeleverd aan marktpartijen. Inmiddels gaat het al veel meer om ‘de krenten uit de informatie’ die trouwens nu van veel meer bronnen afkomstig is. Zie ook het filmpje in dit bericht. Binnenkort komt Howardshome met Magpipe, een platform waarmee organisaties intern kennis kunnen delen. Fred van Dijk ‘We hebben allemaal last van Infobesitas’. Eerst was het social monitoring, maar nu werkelijk social business binnen bedrijven. In de tussenliggende ruim tien jaar is er dus heel veel gebeurd. Ik spreek daarover door met medewerker Michiel van Gaalen.

Finchline

Op 5 juli 2012 heb ik een afspraak in Nieuwegein, thuisbasis van Howardshome. Al enige tijd heb ik contact met Michiel van Gaalen (en collega’s) over een aantal producten. Op het bedrijventerrein in Nieuwegein zie ik veel bordjes met” Te koop of Te Huur’ als uiting van de economische crisis. Dat is niet de uitstraling van dit bedrijf. Michiel van Gaalen vertelt dat Howardshome inmiddels ruim 12 jaar bestaat. Het is begonnen met indexering, maar later ook ‘cureren’ van nieuwsberichten. Een vorm van schrapen. Er was destijds nog geen markt maar men voorzag een dienst. De ‘gecureerde content’ wordt dan doorgezet naar de klant. Oprichters zijn Fred van Dijk en René de Vries. Fred is de algemene man en René meer van de techniek. Er zijn alleen al acht man werkzaam in de techniek. Michiel werkt sinds drie jaar bij Howardshome. Hij volgde een opleiding bedrijfseconomie in Maastricht. Feitelijk is hij zijn scriptie van destijds nu aan het uitvoeren. Hij kende Howardshome al vanuit vorige functies bij Sanoma en Ilse media. De markt is nog onvolwassen. Er zijn nog heel veel traditionele methodieken gangbaar. Informatie is steeds relevanter en moet ontsloten worden. Je kunt bijvoorbeeld vaststellen dat het sentiment op de werkvloer invloed heeft op de beleving van het weer. Donderdag pakt dat negatief uit, maar vrijdag (immers weekend aanstaande) maakt dat niet meer uit. Michiel komt meteen aangelopen met een levensgrote kaart (zie foto).

Ziekenhuizen

Klanten zijn overheden, PR-markt, campagnes, marketeers, maar ook ziekenhuizen en instituten als VWS, Diabetesfonds en Trimbos. Men wil graag weten hoe de reputatie is. Het fenomeen Webcare is volgens Michiel te beperkt. Het kan niet efficiënt zijn om alleen maar op de klantvraag in te gaan als je daarnaast een speciale Helpdesk in de lucht houdt. Bij Vodafone gaat het om 300 contacten per maand via webcare, waarvan uiteindelijk maar 100 echt inhoudelijk iets te betekenen hebben. En dat is toch een groot merk. Ik vertrek uit Nieuwegein in de overtuiging dat ik terecht aansluiting heb gezocht bij deze ontwikkeling en dat deze een grote vlucht gaat nemen. Hoe zien mijn volgers dat?

Toelichting Fred van Dijk