Dagboek

Zenuwarts

Nogmaals Verzoek

Geen antwoord

Op een veiling (het voortreffelijke Veilinghuis de Voorstraat in Zwolle) trof ik deze briefkaart uit 1937, geadresseerd aan een zenuwarts van de inrichting ‘Maasoord’ te Poortugaal (bij R’dam staat er volledigheidshalve bij).
De tekst luidt: Zeer geachte dokter., Aangezien ik op m’n vorige briefkaart enkele dagen geleden verzonden geen antwoord ontving, verzoek ik u nogmaals vriendelijk maar dringend mij a.u.b. m’n dagboek terug te zenden. Of had u misschien gaarne dat ik nog eens bij u kwam? Met vr.gr. Elise.

Briefkaart

Vervolg

Al is de briefkaart 75 jaar geleden verzonden, ik acht het toch niet kies om de naam van de verzender en ontvanger hier te vermelden. Je zou natuurlijk graag willen weten of het dagboek is geretourneerd. Het geeft te denken dat de briefkaart, die afgestempeld is, niet in een medisch dossier is beland maar via allerlei wegen op een veiling. Hoe zou het met betrokkenen zijn gegaan? Was het in die tijd (voor de tweede wereldoorlog) in de Psychiatrie gangbaar om gebruik te maken van dagboeken (bestaand of bijgehouden op verzoek van artsen?). De arts neemt het in publicaties op voor de vernieuwingen in de Psychiatrie. Dank zij Google (Medisch Contact digitaal doorzoekbaar!) is te achterhalen dat de betreffende zenuwarts in 1952 naar elders is vertrokken. Misschien aanvullingen te geven door lezers?