Daan Dohmen Emerging 2010

Tijdens een spetterende galafinale in studio 21 in Hilversum zijn op 9 oktober 2010 de winnaars bekend gemaakt van de prestigieuze titel Ernst & Young Entrepreneur of the Year.

In de category Emerging reikte Bernard Wientjes, voorzitter van VNO-NCW, de award uit aan zorgondernemer Daan Dohmen met de woorden:

“Deze ondernemer heeft een duidelijke impact in de maatschappij!”

De winnaar Daan Dohmen (Focus Cura)

In de category Emerging waren er zes finalisten, allen met succesvolle bedrijven die korter dan zeven jaar bestaan en een sterke groei doormaken. Bij de beoordeling heeft de jury vooral gekeken naar de passie en overtuiging van de ondernemer, zijn/haar persoonlijke integriteit en invloed en de financiële prestaties van het bedrijf.

Wientjes: “Daan Dohmen onderscheidt zich doordat hij zijn concept op innovatieve wijze heeft uitgewerkt. Kenmerkend voor de jury is dat deze ondernemer kans heeft gezien op originele wijze de doelgroep te bereiken met een combinatie van technologie, vormgeving en uitvoering.”

Na het in ontvangst nemen van de prijs verklaarde Daan Dohmen (31) waar zijn passie voor de zorg voor ouderen en mensen met een chronische ziekte vandaan komt: “Ouderen zijn het kapitaal van onze maatschappij, zonder hen hadden wij hier allemaal niet gestaan. We moeten hen niet ‘wegstoppen’ maar van hun ervaring leren en hun verhalen uitdragen. Om samen met mijn collega’s deze droom te verwezenlijken, is iedere dag weer geweldig. Deze prijs is de erkenning voor ons werk.”

Focus Cura Zorginnovatie, door Daan opgericht in 2004 en nu een bedrijf met 80 medewerkers en een verwachte omzet van 9 miljoen euro in 2010, ontwikkelt diensten om senioren zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen laten wonen. Voorbeelden zijn thuismonitoring na ziekenhuisopname (bijvoorbeeld long- of hartcontroles), innovatieve vormen van zorgalarmering (intelligente sensoren in de woning) en hoogwaardige videocommunicatie voor zorg op afstand door verpleegkundige, huisarts of medisch specialist.

Focus Cura ontwikkelt de concepten en verzorgt alle technologie in de woning bij mensen thuis. Hiervoor werkt zij nauw samen met thuiszorginstellingen, ziekenhuizen en verzekeraars om haar diensten in heel Nederland inclusief de persoonlijke zorg aan huis te leveren. De zorginnovaties van Focus Cura zijn essentieel om de zorg ondanks de vergrijzing en een toenemende tekort op de arbeidsmarkt van een menswaardig niveau te houden.