Content Marketing

Human to Human

Content Marketing

Open Coffee, 10 september 2014

Anne van den Berg heeft de presentatie perfect voorbereid. Op elke stoel ligt een fraaie veelkleurige  Flyer. Hierin details over haar samenwerking met Mirella Zwanenburg (grafisch vormgever).  Er zijn tientallen belangstellenden op af gekomen ondanks het vroege uur (09.00 uur). De voordracht is het resultaat van een ‘battle of the pitches’ bij een eerdere versie van de maandelijkse ‘Open Coffee’ op de bovenetage van Hotel-Restaurant de Harmonie in hartje Zwolle. Anne van den Berg is ondermeer schrijver en ‘ghostwriter’.

Content

Vertrouwen

De aftrap begint met het stellen van een aantal open vragen. Wie draagt wel eens een reclamefolder voor aan zijn kinderen? Wie wacht thuis bij de televisie speciaal op de reclameblokken? Wie slaat onmiddellijk de advertentiepagina van de krant op? Lange tijd was dit de wereld van de marketing. Maar die wereld is definitief aan het veranderen. Wij vertrouwen de informatie niet meer! Hoe kan een oliemaatschappij duurzaamheid claimen, terwijl we weten dat olie wordt gedumpt. Een zakenbank die onze data wel wil verzamelen levert gefronste wenkbrauwen op.

De nieuwe wereld

Hoe kun je als bedrijf betrouwbaar zijn? In de nieuwe wereld draait het om kennis, authenticiteit en betrouwbaarheid. Hoe kun je zelf die stappen zetten? Dit is nu content marketing. Het markeert een verandering, waarbij kennis wordt gedeeld. Wat heb je te vertellen op je vakgebied. Een filmpje (gemaakt met GoPro camera) laat zien hoe Kevin Richardson stoeit met leeuwen in de wildernis. Be a hero. Een beter bewijs wat je met deze camera kan is er haast niet. Het laat zien wat de waarde is voor de klant. Het zorgt voor entertainment. En het is zeer vertrouwenwekkend.

Drie aspecten

Overtuigend

Aan de hand van cijfers laat Anne van den Berg zien, welke aantoonbare meerwaarde (bijvoorbeeld in bezoekersaantallen aan de website) content marketing kan opleveren. Even een onderbreking met een vraag vanuit publiek: dat kost toch ook meer tijd? Zeker, maar het levert ook wat op. Het contact is nu immers Human <>Human, aldus Anne. Iedereen kan er mee aan de slag. Het gaat om drie elementen creatie, curatie en cultivatie. Denk daarbij aan je ‘ droom klanten’.  Er zijn zeven basiselementen: formuleer een missie, gebruik storytelling, maak vooraf een planning, kies een (media) kanaal, begin gewoon met creatie van content en tenslotte: meten= weten.