Co-creatie spannend

Het is  een stimulerende ervaring om de uitkomsten van samenwerking (co-creatie) van totaal verschillende disciplines of bedrijven te kunnen zien. Het maandelijkse Creatief Cafe van KIZ biedt een podium en stimuleert samenwerking. KIZ staat voor Kreatieve Industrie Zwolle. Op 26 november 2010 zijn er presentaties onder de noemer “Duurzaamheid en co-creatie” , maar het gaat om creativiteit in (regionale) bedrijfsleven. Enige tientallen belangstellenden zijn daartoe bijeen gekomen op de fraaie bovenste etage van “De Harmonie“. Op zich al een stimulerende omgeving, juist door het wijdse uitzicht over de Melkmarkt in Zwolle.

Drie presentaties vormen de basis van de bijeenkomst

In de eerste plaats vertelt Richard Lips (BMA Ergonomics) over zijn bedrijf dat al twintig jaar bezig is duurzaamheid en recycling van bureaustoelen vorm en inhoud te geven.Dat gaat werkelijk om de gehele keten, waarbij het bedrijf de afgedankte stoelen terugkoopt en soms (geheel of gedeeltelijk) een tweede leven bezorgt.Daarbij worden keiharde doelen nagestreefd.Het bedrijf komt daarmee dichter bij de klant (service). Die klant kan zowel een individu als een bedrijf als Achmea zijn. Het belang van een goede R&D laat zich raden.Samen met een klant als Achmea wordt ook gekeken naar de gezondheid van de werknemer die vele uren aan een bureau werkt.

Richard Lips

Mirjam Dijkstra heeft een baan die menigeen wel van haar zal willen overnemen.Zij heeft een belangrijke rol bij de re-styling binnen Wehkamp.Zij orienteert zich in binnen- en buitenland naar trends waarmee Wehkamp zijn voordeel kan doen. Haar achtergrond (laatste lichting Kunstacademie Kampen) geeft haar een stevige basis. Met een nieuwe baas bij Wehkamp heeft zij de wind in de rug. Sinds het afschaffen van de duimdikke papieren Wehkampgids is het bedrijf nu helemaal gedigitaliseerd. Daardoor kan sneller worden ingespeeld op trends die zich aandienen in een steeds bewegelijker markt. Het legt het bedrijf geen windeieren, want de omzet is ondanks de crisis gestegen.

Mirjam Dijkstra

PolyNed uit Steenwijk heeft zich al eens eerder gepresenteerd met zijn fraaie textiel-architectuur. Simon Visser van PolyNed is een samenwerking aangegaan met kunstenaar Harmen van der Tuin. Dat heeft geleid tot het ontwikkelen van een nieuwe produktlijn onder de naam Flaminco. Het blijkt een technische uitdaging waarbij PolyNed andere partners nodig heeft om dit te realiseren. Denk aan het gebruik van flexibele koolstof palen.Dat leidt weer tot geheel nieuwe duurzame concepten. Dit produkt heeft in juni de prijsvraag (=Meer Innovatieprijs) ten bedrage van 30.000 Euro gewonnen.

Harmen (links) en Simon(rechts)

Het is een lust voor het oog om te zien hoe dit duo ook in de presentatie samenwerkt en het voor elkaar opneemt. Een schoolvoorbeeld van wat co-creatie vermag. Het zal duidelijk zijn dat nog lang is doorgepraat!

Napraten...