Donders & Clara Schumann

Verrassing

24 maart 1889 overleed Professor Donders

Wereldberoemd wetenschapper en oogarts

Een standbeeld op het Janskerkhof te Utrecht herinnert aan Donders. Ik deed een verrassende vondst in het Utrechts Universiteitsmuseum archief

Netwerk

Prof. Donders was een breed geinteresseerd wetenschapper en oogarts. Het archief van het Universiteitsmuseum te Utrecht maakt  inzichtelijk dat Donders een groot netwerk bezat (om een moderne terminologie te bezigen).

Visitekaartjes en Condoleanties (Universiteitsmusem Archief Utrecht)

Condoleantie

Zo toont de bovenstaande foto (vergroten?? Dubbelklik! )  een gevlekt visitekaartje/condoleantie van Frau Clara Schumann (-Wieck), Frankfurt am Main, 27 maart 1889 gedateerd (dus opgesteld drie dagen na het overlijden van Donders. Wellicht kan een van de lezers van mijn website de tekst daaronder ontcijferen?
Clara Schumann leefde van 1819 tot 1896 en was dus rond de 70 jaar toen zij deze reactie verzond.  Zij was pianiste en componiste.

Lithographie, Porträt Robert und Clara Schumann, Eduard Kaiser 1847

Theodor Willem Engelmann

Interessant is dat de opvolger van Prof.Donders (en diens leerling) de Duitser Theodor Willem Engelmann, bevriend was met componist Johannes Brahms, die hij bij Clara Schumann had leren kennen. Brahms heeft zelfs zijn derde strijkkwartet aan Engelmann opgedragen.    http://nl.wikipedia.org/wiki/Theodor_Wilhelm_Engelmann. Engelmann huwde in 1869 de enige dochter van Donders Marie hetgeen de aanwezigheid van een kaartje van Clara Schumann  begrijpelijker maakt!