Chirurgen contra CZ

Aantal ingrepen alleen zegt niets over kwaliteit borstkanker behandeling

Oproep borstkanker patiënten niet onnodig ongerust te maken

Medisch Contact 7 oktober 2010

Zorgverzekeraar CZ maakt patiënten onnodig ongerust door de kwaliteit van de borstkanker behandelingen van ziekenhuizen alleen te beoordelen op basis van het aantal uitgevoerde operaties.Dat stelt de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde, de beroepsvereniging van chirurgen

Een afvaardiging van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde heeft gisteren uitgebreid gesproken met CZ over de normen die de zorgverzekeraar eenzijdig heeft opgesteld. De zorgverzekeraar geeft in dat gesprek niet aan van haar voornemen af te zullen stappen een “scorelijst” met ziekenhuizen te publiceren die ziekenhuizen kwalificeert op basis van het aantal uitgevoerde operaties. Ook al is daar geen steun voor bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), de Borstkankervereniging Nederland, de chirurgen en andere borstkankerspecialisten. De IGZ benadrukt onlangs nog eens dat er geen onverantwoorde borstkanker zorg is in Nederland.

Gevoelens patiënten genegeerd

“Het is onbegrijpelijk dat CZ de belangen van grote groepen patiënten negeert door nu zelfstandige normen te bepalen” zegt Dr. M. Baas-Vrancken Peeters namens de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde.

CZ  legt voor hun kwalificatie de nadruk op een minimum aantal operaties terwijl bij de behandeling van borstkanker veel meer komt kijken dan alleen de ervaring van de chirurg. Het is van belang dat het gehele medische team aan alle kwaliteitseisen voldoet. Daar heeft de patiënt veel meer aan, zoals ook blijkt uit het recent verschenen rapport “Kwaliteit van kanker zorg” van KWF kankerbestrijding. “Als CZ doorzet, vragen toch al kwetsbare patiënten zich onterecht af of de ziekenhuizen die volgens CZ onvoldoende operaties verrichten wel deugen. Dat moet je ze niet aandoen”.

Geen steun voor CZ

De inspectie geeft in een reactie op het voornemen van CZ aan dat alle ziekenhuizen in Nederland die borstkanker behandelen, voldoen aan “voorwaarden voor het leveren van verantwoorde zorg”. In een Persverklaring schrijft de IGZ “de toepassing van de criteria, die CZ heeft gehanteerd kan echter leiden tot misverstanden en onnodige ongerustheid bij patiënten”. Ook de Borstkanker Vereniging Nederland adviseert patiënten niet ongerust te worden van de CZ lijst. Op de website staat: “een onvoldoende of matige kwalificatie van CZ op ziekenhuisniveau betekent niet dat uw eigen behandeling niet goed is. CZ  heeft vooral gekeken naar het aantal operaties dat iedere chirurg per jaar uitvoert en het totaal aantal operaties dat per ziekenhuis uitgevoerd wordt. Ervaring is belangrijk, maar dat wil niet zeggen dat de chirurg die u geopereerd heeft of gaat opereren onvoldoende is. Bovendien gaat de behandeling meestal verder dan alleen de operatie en is het verstandig om daar ook naar te kijken”.