Centraal Beheer 1931

Enveloppe

Historie

Quote: Een klein administratiekantoor voor onderlinge verzekeringen van werkgevers begon op 14 januari 1909 onder de naam “Centraal Beheer”. Na 1930 werd Centraal Beheer ook de belangrijkste uitvoerder van de ziektewet. Het kantoor is tot aan de jaren ’70 van de vorige eeuw gevestigd geweest in Amsterdam en toen pas verhuisd naar Apeldoorn. Het was inmiddels uitgegroeid tot een verzekeraar die iedereen kende van de commercials “Even Apeldoorn bellen”.

‘Gelopen’ brief

Collectie J.T.A. te Gussinklo  :

Enveloppe verzonden vanuit het Amsterdamse kantoor op 5 maart 1931

Er is geen postzegel geplakt, maar een eigen frankeerstempel (6 cent) toegepast.  Het is beslist geen bijzonder stuk, maar wel curieus. Inmiddels spreken we over Centraal Beheer Achmea.

Sporen en Stippellijntjes

In 1992 is een gedenkboek uitgegeven onder de titel  Sporen en Stippellijntjes over de geschiedenis. Een foto (pagina 62) tootn een tegeltableau van het befaamde eerste kantoor van Centraal Beheer, Singel 130 te Amsterdam. In de periode van 1929 tot 1993 steeg het personeelsbestand explosief van 252 tot 620 personen (pagina 69). Dat had alles te maken met de grotere rol van Bedrijfsverenigingen.