Natie of Nazi

Censuur

VPRO

Na 10.55 uur radio-uitzending onderbroken

We schrijven Pinkstermaandag 17 mei 1937. Drie jaar voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

Gerardus Horreus de Haas

Nederland doet er alles aan om neutraal te blijven. Predikant Gerardus Horreus de Haas uit Zwolle is een van degenen die het gevaar van het nationaal socialisme spoedig onderkent. Hij noteert in zijn agenda bij de predikbeurt  in potlood…:

Wordt Uitgezonden…

Jeruzalemkerk

Hij is een imposant persoon die zijn mening verkondigt. Dat brengt hem tijdens de Duitse bezetting dan ook in moeilijkheden. Maar in 1937 zit de controleur van de Radio Omroep Controle Commissie aan de knoppen. En onderbreekt op deze Tweede Pinksterdag de kerkdienst (Jeruzalemkerk), die tot 11.30 uur zou duren.

Krantenknipsel

Publiciteit

Het archief van de in 1943 (Zwolle, 24 april) overleden predikant (thans beheerd door het Historisch Centrum Overijssel (HCOV) zit vol met reacties. Krantenknipsels, brieven, een spottende cartoon. Interessant is een reactie van een collega predikant, die ‘ergens in Zeeland’ naar de radio luistert. “Tegen tienen. Zoo meteen zal ds.Spelberg de uitzending door den V.P.R.O aankondigen van den den dienst in de Herv.kerk te Zwolle”. Het gaat verder over het Pinksterverhaal, het orgelspel, een sopraan-solo en de preek. En dan…”Ineens is het uit.Stilte.Leegte…”

Fragment column