Waar is de catgut?

In het bos

….In Amersfoort, luidt het juiste antwoord!

Exact een jaar later vestig ik nog eens de aandacht op dit onvolprezen initiatief. Via het plaatsen van foto’s (met verwijzing) probeer ik de zorgsector te attenderen op het belang van het medisch erfgoed. Museum Boerhave heeft daar onlangs ook nog een aanzet toe gegeven. Hoe gaat het in de bossen bij Amersfoort met de SHVB?

————————————————————————————–
19 augustus 2010, Catgut in Dennenbos.

“Waar is de catgut”?

De oud-verpleegkundigen die de collectie van de de Stichting Historisch Verpleegkundig Bezit in Amersfoort inventariseren verraden zich onmiddellijk.Ook anti-septische geuren uit vervlogen tijden slaan  je tegemoet als je een van de vele vitrines nadert.

Oud Verpleegkundige Miete registreert SHVB Collectie

Collectie verspreid over drie locaties

Als Innovatiecoach legt de auteur beslist een verbinding tussen verleden en toekomst. U kent de uitspraak: “We staan op de schouders van reuzen”?.De historische collectie ie versnipperd. En dan praat je alleen nog maar over de hoofdlocatie van de SHVBte Amersfoort waar de 6500 objecten en 3000 boeken< worden bewaard. Voortploegend door het natte hoge onkruid bereikt uw auteur met medewerkers ook een tweede locatie, een voormalig vakantiehuisje van religieuzen.

Verhuisdozen opgestapeld in Vakantiehuisje

Verpleegstersuniformen

Het huisje is volgestouwd met kasten vol verpleegstersuniformen uit vervlogen tijden en verhuisdozen met attributen.

Derde locatie

Via een stevige wandeling door het bos wordt tenslotte de derde locatie bereikt. Daar valt werkelijk de mond open! Een oude gymnastiekzaal afgeladen vol met de inventaris van menig Kruisgebouw of (voormalig) ziekenhuis. De voorlopers van de scootmobiel en de couveuse om maar eens wat te noemen.

Couveuse

Pijnlijk

Ondanks de toewijding van de vele vrijwilligers is dit toch een aanfluiting. Even moet ik denken aan de uitverkoop van Organon. Gaan wij zo om met ons cultureel-historisch medisch erfgoed? Plaatsvervangend schaam ik mij! Is dit maatgevend is voor de staat van de Nederlandse Gezondheidszorg? Overal lezen we dat we jongelui moeten enthousiasmeren voor de verpleging en verzorging! Kosten noch moeite worden daarbij gespaard. Dan verdient deze collectie ook een beter lot! Waar blijven de NVZ (Nederlandse vereniging van ziekenhuizen), Zorgverzekeraars Nederland, de Opleidingsinstituten? Oud-verpleegster Miete “We zijn al drie keer verhuisd op dit terrein.Nu moeten we er helemaal uit omdat het voormalige klooster is verkocht aan een projectontwikkelaar”.

Kunstbeen/prothese

De Hel van ‘63

Denk overigens niet dat al dit materiaal alleen maar staat te verstoffen. In menig bioscoopfilm hebt u de verpleegstersuniformen voorbij zien komen, zoals in “De Hel van ‘63” over de Elfstedentochten. Binnenkort weer bij het 100-jarig bestaan van het ziekenhuis ( Rivierenland) in Tiel wordt een historische operatiekamer en ziekenzaal ingericht! “Hopelijk kunnen de transportbusjes bij onze spullen” verzucht mevrouw Miete.

Steun SHVB

De gegevens van de SHVB staan hier niet voor niets  weergegeven. Er is een innige samenwerking met het studiecentrum het Florence Nightingale Instituut te Zetten, dat helaas de ruimte (en het geld) mist om al dit fraais te exposeren. Benader de SHVB als u wel een nieuwe locatie op het oog hebt.  Maar ook materiaal en giften of legaten ( de SHVB heeft de ANBI-status) zijn welkom. Neem ook eens een kijkje (hier) of in werkelijkheid!