Niet in OVCard-ootje laten nemen!

OV-Card

Saldo

Opgepast

 (Ootje = kring)

Strop?

Strop bij overstap NS kaartje naar OV Chipcard? Woensdag 12 mei 2010 loopt deze auteur van de Veerallee wijk in Zwolle naar het Centraal Station om de eerstvolgende trein richting Utrecht te nemen. Tegen 09.00 uur, want ik heb immers een Voordeelurenabonnement(40% reductie) via OV Chipcard. De trein van 09.11 uur richting Rotterdam is mijn doel:

Perron

Zoals meestal het geval is,kom ik veel te vroeg aan bij het station. Geen probleem, want vaak pak ik even de gratis Metro of Spits.Al voor het overdekte gedeelte van het perron doemt de controlezuil met kaartlezer op.

Station Zwolle (Vergroten? Dubbelklik!)

Stationsklok

Ik stap in de roze cirkel en wil al routineus de OV-chipcard langs de kaartlezer halen,als ik bedenk om toch even naar de stationsklok te kijken:

Stationshal met klok (Vergroten? Dubbelklik !)

Timing

Verdraaid, het is nog geen 09.00 uur! Ik wil het risico niet lopen dat daarmee de reductie vervalt en drentel een tijdje rond. Beducht om te vergeten alsnog in te checken. Uiteindelijk komt het allemaal goed. Ik veronderstel dat menig reiziger met een combinatie van Voordeelurenabonnement en OV Chipcard teveel betaalt. Men is gewoon om het de officiele vertrektijd  als normatief te zien, maar dat was alleen nog de praktijk bij de gereduceerde treinkaartjes. Vooral de (oudere) overstappers van kaartje naar card moeten daar de dupe van zijn. Zij zijn vaak al te vroeg op het station met koffers e.d. en halen wellicht gedachteloos de OV-Chipcard langs de kaartlezer. Formeel heeft NS gelijk, immers voor het betreden van het perron is een toegangsbewijs vereist. Ook de website (FAQ’s) neemt een voorschot op de nieuwe situatie. Heeft NS zich dit gerealiseerd? Uit de database van de NS moet (via het zogenaamde dataming) snel duidelijk zijn of genoemde categorie “at risk” is. Ook via enquetes kan blijken of dit bekend is. Mogelijk verdient dit aspect extra publiciteit.

Antwoord (Website www.ov-chipkaart.nl)

Heeft u een Voordeelurenabonnement, dan wordt de korting automatisch verrekend als u na 9.00 uur ’s ochtends incheckt. Checkt u vóór 9.00 uur in, dan betaalt u het normale tarief.