Nehealth = No Ehealth

eHealth

Jos de Blok (Buurtzorg)

Scepsis overheerst

Op 9 maart 2012 stel ik de brandende vraag aan Jos de Blok. Oprichter van Buurtzorg. Hoe kijk je aan tegen de eHealth? Op de hem kenmerkende bescheiden wijze is hij toch zeer duidelijk. Hij ziet er niet veel in. Ook niet als ik hem vraag hoe het dan in de toekomst moet met al die onvervulbare vacatures.

eHealth

“Ik vind dat het enorm overschat wordt”,  aldus Jos de Blok. Hij heeft veel discussie daarover gevoerd met wijkverpleegkundigen.  Zeker, die maken foto’s en sturen die door. Maar beeldverbinding? We bellen liever even op. Ongerustheid wordt weggenomen.  Door al die zaken als beeldverbinding aan te spreken, wordt de ongerustheid juist versterkt. Hoe je met de dingen omgaat, maakt enorm uit. Hij doet wel mee met projecten (zoals INR-controle bij patienten van de Trombosedienst).

Bewijsvoering

Welk onderzoek laat zien, dat het daadwerkelijk wat oplevert? De verkopers willen wel. Veel zaken hebben niet met zorg te maken, maar met de wijze waarop we met elkaar omgaan. “Ik vertrouw meer op het omhoog krikken van de kennis van de medewerkers. We hebben geen personeelstekort, maar moeten het anders regelen”, aldus De Blok. ” Wij zetten de helft van het aantal uren in ten opzichte van anderen”.