Bloedlink

Publieksacademie

Bloedziekten

Maandagavond,10 maart 2014, 19.30 uur tot circa 21.30 uur

Wat is bloed eigenlijk? Wat betekent het als blijkt dat je een bloed- of lymfeklierziekte hebt? Hoe wordt de diagnose gesteld? En welke behandelingen zijn mogelijk? Maak het mee vanuit de zaal of via de live webstream.

IPA in 2012 (Moderator Carla Honing)

Sprekers

De sprekers zijn hematoloog Juleon Coenen, laboratoriumarts Ellen Kramer en regieverpleegkundige hematologie Annelies Manenschijn. Ellen Kramer is werkzaam bij het Klinisch Chemisch Laboratorium van Isala en vertelt over hoe de diagnose voor een bloed- of lymfeklierziekte wordt gesteld. Juleon Coenen gaat dieper in op nieuwe medicijnen en op stamceltransplantaties. Door een stamceltransplantatie kunnen de stamcellen die zijn vernietigd door chemo- of radiotherapie, worden vervangen door goed functionerende stamcellen die het beenmerg herstellen. Annelies Manenschijn vertelt meer over de begeleiding van patiënten met een hematologische vorm van kanker en alles wat ermee samenhangt. Als regieverpleegkundige is zij een vast aanspreekpunt voor vragen, informatie en ondersteuning tijdens de diagnose, behandeling en nabehandeling.

10 maart Live Webcast

Juleon Coenen

Juleon Coenen (1955) studeerde Geneeskunde aan de Universiteit Utrecht. De vervolgopleiding tot internist werd gedaan in Heerlen. In de VU in Amsterdam werd deze opleiding afgemaakt; daarna deed hij vervolgens het aandachtsgebied Medische Oncologie en aansluitend het aandachtsgebied Hematologie in de VU. Hij is nog steeds dubbel geregistreerd. Hij werkt vanaf 1994 in Isala.

Ellen Kramer

Ellen Kramer heeft geneeskunde gestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. In 1986 behaalde zij haar artsexamen. Zij heeft haar specialisatie tot laboratoriumarts gevolgd in Dordrecht en deze werd afgerond in 1991. Direct daarna heeft zij zich gevestigd in Zwolle, het toenmalige Sophia Ziekenhuis. Ellen heeft zich binnen het laboratorium volledig gespecialiseerd in de diagnostiek van de hemato-oncologie (de kwaadaardige bloed en beenmergziektes). Daarnaast werkt zij mee aan stamceltransplantaties. Zij houdt zich bezig met de afname van de stamcellen en is ook verantwoordelijk voor de bewerking en de opslag daarvan. Ellen is lid van talloze besturen van wetenschappelijke verenigingen op haar vakgebied, is internationaal inspecteur van transplantatie centra en geeft veel onderwijs en een jaarlijkse masterclass diagnostiek.

Annelies Manenschijn

Na de afronding van de H.B.O.-V. in 1990 heeft Annelies Manenschijn (1968) het vak van (hemato-) oncologieverpleegkundige in diverse velden van de gezondheidszorg bekleed, zowel in het algemeen ziekenhuis als thuiszorg en stamceltransplantatieafdeling van het UMC in Utrecht. Sinds 2002 is ze werkzaam in Isala. Aanvankelijk als verpleegkundig consulent oncologie en sinds de oprichting van het Isala Oncologisch centrum is zij regieverpleegkundige hematologie. Binnen deze functie is zij ook werkzaam als verpleegkundig specialist, hiervoor heeft ze in 2009 de Masteropleiding afgerond aan Saxion in Enschede. Kwaliteitszorg en transplantatiecoördinatie zijn daarnaast taken waar Annelies zich intensief mee bezig houdt. In 2013 is ze uitgeroepen tot ‘Verpleegkundige van het jaar” in Isala, een titel waar ze erg trots op is.

Meer weten? Zie website isala Publieksacademie.