Bloedarmoede? Sterfte omhoog!

Dat stellen twee anesthesiologen in het toonaangevende Medisch Contact van 18 februari 2011

Ris Dirksen en Rob Slappendel doelen daarbij op een aantal gangbare grotere operatieve ingrepen, waarbij een licht verlaagd Hb (Hemoglobine) -oftewel een lichte anemie (bloedarmoede)- meestal geen reden is om een ingreep uit te stellen. Terwijl daarmee  statistisch volgens de auteurs in Medisch Contact het risico om te overlijden meteen 5x hoger komt te liggen. Een goede voorbereiding met ijzerbehandeling of Erytropoietine wordt met klem aangeraden.

Ris Dirksen

Interessant is dat een rekenkundige exercitie door de auteurs komt op een oversterfte in ons land van ruim 600 patienten per jaar. Ze komen met een advies om deze preoperatieve anemie als onderwerp toe te voegen aan de 10 thema’s waarmee winst te behalen valt als het gaat om terugdringen van onbedoelde vermijdbare schade in ziekenhuizen.

Rob Slappendel

Belangrijk is ook om vast te stellen dat indien de cijfers kloppen hier ook weer blijkt dat indicatoren alleen datgene meten wat we hebben afgesproken. Daarmee kunnen belangrijke zaken onbedoeld buiten de boot vallen. Dat sluit goed aan bij het artikel over Process Mining. Zoals de titel van het citatenboek over Johan Cruijff luidt “Je gaat het pas zien als je het door hebt”