Bewondering voor de vakman


Schel geluid
Een muzikale fiets, zo noemde ik het. Een geluid dat mijn tweewieler al enige tijd produceerde. Mijn echtgenote kon er minder om lachen als we samen op fietsten. Een schel piepend geluid dat vooral bij stevig trappen verergerde. De (loszittende) kettingkast kon het haast niet zijn. Mijn werkdiagnose was dat het probleem in de kettingkast zat. Met de oliespuit bewerkte ik de roestige fietsketting. Maar dat alles zonder resultaat. Ik voorzie flinke problemen en dito onkosten. Bij  Scholten maak ik eerst maar een grapje. Ik word prompt geholpen door een jeugdige vlotte medewerker (Jelmer). Hij luistert goed naar mijn verhaal. Om te beginnen zet hij het blad van de kettingkast vast met handige strips. Vervolgens springt hij op de fiets, rijdt een rondje en komt terug met de mededeling: de linker trapper is de oorzaak. Even de spuit er bij. Haast ongelovig pak ik de fiets aan. Maar inderdaad: probleem opgelost!

Probleem opgelost

Leergeld
Ik heb veel bewondering voor de vakman die haast in een enkele oogopslag een diagnose stelt. Een kwestie van kennis en ervaring. Niks eerst de fiets helemaal uit elkaar halen, onderdelen gaan vervangen of handboeken erbij pakken. Nee, met verstand van zaken kom je een heel eind. Wel zo snel en goedkoop. Het kan haast niet anders dan dat je onwillekeurig vergelijking trekt met Geneeskunst. In een enkele oogopslag, een kort gesprek (anamnese) of met even de stethoscoop doorzie je het achterliggende probleem (werkdiagnose). Gaat IBM Expertsysteem Dr.Watson dit oplossen? Als de juiste gegevens niet worden waargenomen wordt het naar mijn smaak wel lastig. Garbage in, garbage out. Of gaat iemand mij nu corrigeren?