Introductie begrip Besmetting

Asbest

Komkommertijd?

Dreigingsanalyse

De afgelopen weken worden wij via de media geconfronteerd met de perikelen rond de vondst van asbest. Zonder ook maar iets iets te willen afdoen aan de individuele overlast, bekruipt je het gevoel dat het uit zijn verband getrokken is. Er is overigens waarschijnlijk letterlijk aan getrokken, want anders is de plaatselijke verspreiding (Kanaleneiland, Utrecht) moeilijk voorstelbaar. Nu doemt er een nieuwe term op in dit dossier. De Volkskrant spreekt over besmetting. Een term die volgens mij gereserveerd wordt voor MRSA en Klebsiella, maar ook radio-activiteit (Fukushima) en AIDS. In vroeger jaren ook de pest (zie tekstfragment)
De kop “Zeven appartementen Stanleylaan besmet” is beslist tendentieus. Twijfel? Kijk ook maar eens naar de definities die er circuleren van het woord besmet(ting). Zie hier.

Historisch Centrum Overijssel

Tekstanalyse

Een andere benadering is de toepassing van tekstanalyse (Finchline). De term asbest in combinatie met besmetting is toch vooral iets van de laatste tijd. Zie afbeelding. Asbest wordt de afgelopen maand op de Internetbronnen 4363x genoemd (olijfgroen). Besmetting 463x(blauw) . De combinatie (overlap cirkels) maar 38x. Overigens is de combinatie op Google (zoeken) goed voor 54.000 hits, waarvan toch de meeste van zeer recente datum. Ik durf de hypothese aan dat dit woordgebruik toch moet worden gezien als een vorm van escalatie. Is dat woordgebruik toe te schrijven aan journalisten, bedrijfsleven, bestuurders of de gewone burger? Terecht?? Komt asbest voortaan in het bekende rijtje van notoire “besmettingen”.

Finchline

Cloud (Analyse 1000 tweets/24 uur)

Volgen?!