Beschimmeld

Living DNA

Mycobank

Te goed bewaard geheim

We kennen allemaal beschimmelde voedingsmiddelen. Schimmel op brood.Of deze beschimmelde margarine. Als je hier klikt, zie je meteen hoeveel er achter ‘Trichoderma’ schuil gaat als je dat als zoekterm invoert….

Trichoderma

Een kwart

Maar dat, zoals Jan Dijksterhuis (foto), senior wetenschapper stelt, een kwart van alle voedingsmiddelen verloren gaat door schimmels verrast het tiental journalisten dat op 2 mei 2012 te gast is in Utrecht bij het CBS. Het CBS staat hier voor het Centraal Bureau voor Schimmelcultures, maar thans CBS-KNAW Fungal Biodiversity Centre.

De Uithof

Het centrum zit wat weggestopt op het Universitair Centrum de Uithof. Laten we het maar een goed bewaard geheim noemen? De directie (Pedro Crous) en stafleden benadrukken dat ze dat graag anders zien. Voortgekomen uit een collectie schimmels die oorspronkelijk is opgezet door Johanna Westerdijk in 1904, is er thans sprake van de grootste collectie ter wereld, waarbij de omvang in de richting gaat van de 100.000 exemplaren. Het belang van deze verzameling als referentie en basis voor onderzoek kan niet genoeg worden benadrukt. Men spreekt over ‘Living DNA’. Maar liefst twee Fte zijn fulltime bezig met de administratieve afhandeling van aanvragen uit de hele wereld. De Mycobank stelt haar informatie kosteloos ter beschikking (open access) en dagelijks zijn er maar liefst >>20.000 digitale bezoekers, die veelal documenten downloaden.

.

White Nose Syndroom

Af en toe rukken medewerkers ook uit bij een hulpvraag. Bijvoorbeeld een vrachtschip uit Azië in de haven van Rotterdam vol met beschimmelde aardnoten. Maar ook vanuit de levensmiddelenindustrie en particulieren komen er vragen. Een belangrijk aspect vormen de schimmels die de gezondheid aantasten. Van het White Nose Syndroom bij vleermuizen heb ik nog nooit gehoord.Maar wel van Cryptoccosis, waarover Teun Boekhout (foto) spreekt. Maar liefst 1 miljoen nieuwe gevallen per jaar!