Astma en Nachtvluchten

Pardon, ik las het werkelijk niet goed.

Niet Astma, maar Atsma. Zo gek is die vergissing niet, want menigmaal heb ik destijds gewenst als klinicus (internist) dat een aangekondigde patient met een acuut ziektebeeld sneller was binnengebracht in ons ziekenhuis.Het gaat om de mededeling dat Staatssecretaris Joop Atsma laat onderzoeken of traumahelikopters ’s nachts vaker kunnen vliegen.Volgens de Inspectie Verkeer en Waterstaat is s nachts vliegen ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch altijd minder veilig dan overdag.Het gaat kennelijk om het opstijgen en niet het landen.

Twee jaar geleden stond ik overdag op een rustige zomerzondag oog in oog met de bemanning van de Traumahelicopter uit Nijmegen. Even tevoren was op een stille landweg een wielrenner dodelijk verongelukt  door een aanrijding.

DutchNews.nl laat Guido van Woerkom (ANWB) en Jean Savelkoul (VUMc) aan het woord, die allebei hun teleurstelling uitspreken.

De piloten zelf discussieren ook:

Ik denk dat het een goed ding is dat die nacht-VFR beperking in Nederland eens onder de loep wordt genomen. Sowieso al belachelijk dat trauma heli’s daarvoor aan de grond moeten blijven.
En daarnaast, waarom hebben wij die beperking eigenlijk? Als je in dit land op voldoende hoogte blijft en de verschillende airspaces in de gaten houdt, dan bots je praktisch gegarandeerd nergens tegen op. Want alles is laag hier. Ik zou dus denken dat als er één land is waar je veilig nacht VFR zou kunnen vliegen, dat het Nederland wel is. Maar uitgerekend hier mag het niet, terwijl het in omliggende landen geen probleem is . . . .Zelf heb ik een FAA brevet en een night VFR rating. En dus ook gezien en ondervonden hoe dat prima veilig uit te voeren is, in Arizona in een gebied met veel bergen en soms weinig licht en navigatiepunten ‘s-nachts. En hier mag het niet eens . . .