De overtreffende APP

Booming

Catalogus medische apps

Behoed uw APP voor een Waterloo!

APP, APPER, Het APPst…  De overtreffende trap…Wie heeft de voortreffelijkste APP?  Hoe door de ‘fog of war‘  het spoor toch niet bijster te raken? Door de bomen het bos te blijven zien.  Toen EverywhereIM in 2010 voor het eerst alle apps uit de medische categorieën van de app stores van Google, Apple, Microsoft en BlackBerry categoriseerde liep de teller op tot 6.000 apps. Nu in juli 2013 is deze catalogus gegroeid tot bijna 40.000 apps. Mijn vriend en medicus Eric Edelman verkondigt hier de huidige inzichten in medische apps.  Bestudeer de top 10 van aandachtspunten zodat u niet de mist in gaat….. U zult na lezing van dit bericht begrijpen waarom u in goede handen bent bij Eric Edelman.

Impressie cartoonist Ruben Ginghuis (5 augustus 2013)

Top Tien

1. Een app zal zomaar niet gevonden worden. Er zijn nu 40.000 min of meer medische apps. Vestig de aandacht op de app met een weldoordachte campagne. Gewoon in de app store loslaten is niet meer voldoende.
2. Ontwikkel niet alleen in uw eigen belang. Het is niet meer van deze tijd om via een app (of welk ander medium dan ook) een vorm van sluikreclame toe te passen. Een “adviserende” app van een farmaceut die alleen de eigen middelen aanbeveelt? Dat kan niet en doet meer imagoschade dan dat het u oplevert. Ontwikkel daarom tools die algemeen toepasbaar zijn en daadwerkelijk nuttig zijn. Neem ten minste ook concurrerende middelen op in de geboden informatie of ( nog beter) werk samen met andere partijen om één uitmuntende tool in de markt te zetten.
3. Medisch hulpmiddel? Dan CE-markeren. Er wordt al veel over geschreven, maar het is nog steeds belangrijk: een app die een rol speelt in het diagnostisch of therapeutisch proces van een patiënt is een medisch hulpmiddel en dient daarom CE-gemarkeerd te worden door de ontwikkelaar.
4. Ouderen zijn ook een doelgroep. De eerste vraag van nieuwe bewoners van een verzorgingstehuis is nu vaak: “Wat is het wifi-wachtwoord?” In sommige huizen heeft vast 70% een iPad.
5. De eerstvolgende groeimarkt voor professionele medische apps wordt decision support. Een arts kan niet alle protocollen meer onthouden, dus een mobiel apparaat of zijn/haar computer moet gaan helpen door adviezen te leveren. De arts blijft de beslissing nemen en dat kan alleen maar beter door de juiste informatie te hebben.

Congres Domus Medica (Jurist Erik Vollebregt) in okt. 2011


6. De groeimarkt voor zorgapps voor consumenten wordt remote monitoring. Oma krijgt binnenkort een smartphone verpakt in een horloge om haar pols die na valdetectie automatisch de kleinkinderen waarschuwt.
7. Serious gaming zal consumenten/patiënten onderwijzen en professionals helpen hun kennis en vaardigheden op te bouwen. Serious gaming is educatie met behulp van spel-elementen. Als deze twee delen met elkaar in verhouding liggen, zullen gebruikers met plezier leren, vaak zelfs zonder dat ze het doorhebben.
8. Overtuigd door serious gaming? Volg het keurmerk. Zonde als uw serious game niet voldoet aan het nieuwe Keurmerk Valide Games van de Dutch Society for Simulation in Healthcare (DSSH).
9. Ook apps zullen evidence-based worden. Als er wordt gezegd dat een app “therapietrouw verhoogt” of “kosten verlaagt” dan dient dat met degelijk wetenschappelijk onderzoek te worden onderbouwd.
10. Denk nu al na over andere hardware dan smartphones en tablets. Het zal niet lang duren voor dezelfde elementen als in huidige smartphones en tablets (touchscreen, spraakherkenning, gps, camera) ook in andere vormen beschikbaar zullen zijn. De eerste “smart” horloges en brillen zijn al in de maak.

Eric Edelman als Prins Willem II bij Waterloo (midden)

EverywhereIM

Eric Edelman heeft één jaar Kunstmatige Intelligentie gestudeerd, maar is in 2012 afgestudeerd als basisarts. Hij is nu werkzaam als medisch adviseur en projectmanager bij EverywhereIM, een klein bedrijf gevestigd in Naarden Vesting. EverywhereIM bouwt apps exclusief voor de medische sector, heeft een zoekmachine voor medische apps ontwikkeld genaamd “Appill” en doet onderzoek naar de effectiviteit van medische apps op zaken als therapietrouw, snelheid van klinisch herstel en kostenbeheersing.