Anti-depressiecursus via web/mobiel

De afdelingen Klinische Psychologie en Kunstmatige Intelligentie van de Vrije Universiteit in Amsterdam hebben een nieuwe cursus tegen depressie ontwikkeld. Deze cursus wordt via een interactieve website en een mobiele-telefoonapplicatie aangeboden. Via de website en software is er contact met een geautomatiseerde coach.

De cursus, genaamd BAS – Behavioral Activity Scheduling – is gebaseerd op de al bestaande gedragsactivatie-behandeling

BAS Coach (Homepage)

Gedragsactivatie is gebaseerd op gedragstherapie, een vorm van therapie die zich richt op het verband tussen voelen en doen.

Deze therapie gebruikt het verband tussen activiteit en stemming om depressieve klachten onder controle te krijgen. BAS bestaat uit vijf blokken die via een website en via software op een mobiele telefoon uitgevoerd worden. Gedurende de cursus leren deelnemers technieken om hun stemming en dagelijkse activiteiten in de gaten te houden en om de relatie tussen deze twee te zien. Daarna leren de deelnemers het aantal plezierige activiteiten verhogen en meer positieve sociale interactie met hun omgeving te hebben. De geautomatiseerde coach geeft tips en feedback over de vorderingen gebaseerd op de informatie die de deelnemer invult.

Om te testen of deze nieuwe cursus tegen depressie goed werkt, is de VU op zoek naar mensen in de regio Amsterdam die last hebben van somberheidsklachten en daar graag aan willen werken.

Deelnemers volgen gedurende vijf weken de cursus en vullen daarvoor en daarna een aantal vragenlijsten in. Deelnemers krijgen een mobiele telefoon te leen waarop de software draait en krijgen een login voor de website.Voor meer informatie over dit onderzoek en om zich op te geven kan worden gemaild naar info@bascoach.nl of gekeken op www.bascoach.nl.