Larrey groter dan Napoleon

Cartoon

Medicus Dominique Jean Larrey

Inspiratiebron

Medisch Contact wordt de maand oktober 2011 opgesierd met een cartoon van de medicus Dominique Jean Larrey.  Oktober 2011 is de maand van de Geschiedenis, maar vooral de maand waarin wordt stil gestaan bij het feit dat 200 jaar geleden de Franse keizer Napoleon ( die inmiddels ook onze keizer was geworden)  een groot aantal plaatsen in ons land bezoekt. Daarover leer je meer als je een abonnement neemt op de prachtige serie ‘Napoleon in Nederland‘. Maar om terug te komen op Larrey, hij is beroemd geworden door zijn ‘ambulances’ en snel ingrijpen (amputaties op slagveld), maar vooral ook door zijn persoonlijkheid.

Wetenschapsjournalist

Degene die deze (en talloze andere) medische cartoons met ondersteunende, deskundige tekst vervaardigt is wetenschapsjournalist Jan Hein van Dierendonck.

Jan Hein van Dierendonck

Procedure

Het is de moeite waard om van Jan Hein zelf te horen hoe hij te werk gaat met zijn opdracht. Deze keer was het medicus Larrey. Heeft hij voldoende inspiratie en onderwerpen? Dat valt enorm mee. Kijk maar eens naar dit filmpje:

Expositie

Zijn de cartoons (inclusief de spannende tekst) wel eens in een overzichtsexpositie te zien? Het antwoord is ontkennend. Ik besluit de suggestie neer te leggen bij de Domus Medica. Wel is er ooit een boekje met enkele cartoons verschenen.