Alcohol, dokter & recept

Brief van de Dag

Dagblad De Volkskrant plaatst  geregeld een brief van de dag. Een opmerkelijke reactie van een lezer. Op maandag 25 april 2016 schrijft Pieter Barnhoorn, huisarts te Leiden, dat hij zich wat ongemakkelijk voelt bij een recent bericht. Immers op 21 april kopt de Volkskrant “verslaafde artsen krijgen hulp”. Dat leidt tot discussies in de spreekkamer over alcohol. De reactie is door de krant voorzien van een ANP foto met een scene uit een spreekkamer.

 

Details foto

Dan wordt het voor mij interessant. Met vergroting wordt duidelijk via het Faxnummer dat de receptenblok toehoort aan de HOED (huisartsen onder één dak) te Overveen. Is dit ook ‘kassa’ voor deze artsen?

 

Taboe

De ironie wil dat de voorschrijver een recept voor een antischimmelmiddel uitschrijft. Een middel (Metronidazol) dat taboe is in combinatie met alcohol..

Drink geen alcohol als u metronidazol gebruikt. Als u alcohol gebruikt, wordt uw gezicht rood en wordt u misselijk, benauwd, verward en krijgt u hoofdpijn. Drink daarom geen alcohol zolang u metronidazol gebruikt

Stockfoto

Via de website van het ANP (Algemeen Nederlands Persbureau) kan ik zo gauw de bewuste foto niet terugvinden. Als ik via Google op zoek ga naar dit plaatje ben ik verrast. Al jarenlang wordt deze foto te pas en te onpas gebruikt als illustratie bij Persberichten die betrekking hebben op de Gezondheidszorg. Hieronder een pagina, zoals er nog heel veel zijn op internet. Tientallen keren is deze foto gebruikt.

Vernieuwing

Hoe dan ook zou het goed zijn om ander fotomateriaal te gebruiken als illustratie bij berichten die gerelateerd zijn aan de gezondheidszorg.