Het Achterhuis Utrecht

Twee jaar geleden geplaatst, maar het blijft fascinerend. Het zou niet misstaan in “Andere Tijden”

————————————————————————————————————————

Gekkenwerk. Maar je zou het zo weer doen!

Op 12 januari 2010 wordt het overlijden van Miep Gies gemeld op 100 jarige leeftijd.Zij heeft bijgedragen aan het feit dat wij kunnen beschikken over het Dagboek van Anne Frank, die langdurig in het Achterhuis verbleef.Onwillekeurig denk ik terug aan een jaar geleden.Vanwege mijn werk liep ik in Utrecht over de Oudegracht en ter hoogte van 214 bisA zag ik dat er werklieden actief waren. Daar is het “Achterhuis” van mijn familie op de zolder.

Razzia

Tijdens de razzia’s in de Tweede Wereldoorlog verstopte mijn vader zich achter een dubbele wand op de zolder van het Herenhuis en met hem de Joodse onderduikers.
Ik spoedde mij naar de zolder waar ik deze foto kon maken en nog een lege enveloppe vond gericht aan mijn vader T. te Gussinko (gedateerd 1939).

Weggegooid

De werklieden vertelden dat ze net een heleboel materiaal, waaronder glaswerk en brieven achter een dubbele wand hadden aangetroffen (en weggegooid).

Onderscheiding

De familie te Gussinklo kreeg de Yad Vashem onderscheiding (zie vermelding op monument in Jeruzalem). De onderduikers hebben de oorlog overleefd. Een wonder! Mijn vader placht te zeggen: Gekkenwerk.maar je zou het zo weer doen!