Aanleggen snelverband

Kennisoverdracht

Verwerken complexe info

Intuitief niet voldoende?

Charlotte van Hooijdonk (Universiteit der Letteren-Taal en Communicatie- aan de VU) spreekt op 21 april 2011 over een onderzoeksvoorstel voor het meten van de effectiviteit van complexe informatie.

Multimodaliteit

Inmiddels is duidelijk dat multimodaliteit (= gebruik van combinaties als tekst en beeld) de aanpak  van keuze is bij informatieoverdracht. Echter ontwerpers werken veelal intuitief.  Hoe is de informatie afgestemd op de doelgroep? Immers technieken verbeteren. Neem het gebruik van kleur of zwart-wit, animaties en filmpjes. Wat is nu effectief?

Charlotte van Hooijdonk

Duaal

Het is de praktijk dat informatieoverdracht een verschillend doel dient.
Het beoogde kiest twee benaderingen: ‘reading to do‘ ( casus: Oranje Kruis met EHBO instructies) en ‘reading to decide‘ (casus: Kieskompas: beslissen op grond van complexe informatie).

Snelverband

Aanleggen snelverband: textuele informatie ondersteund door foto’s. Voor volwassenen en kinderen zijn er verschillen qua tekst en beeldmateriaal. Welke is effectiever voor wie? Het kan best zijn dat informatie voor kinderen juist heel geschikt is voor volwassenen. Door registratie van oogbewegingen via eyetracking’ hoopt de onderzoeker daarover meer te weten te komen.

Eye tracking (zie roze dot)

Een vergelijkbare aanpak wordt ook gekozen voor het Kieskompas