Cirkel rond met 3D print

Mobiel Fablab

Fablab Truck rijdt door Nederland

Dezer dagen is de vrachtwagen in Zwolle voor het inrichten van een FabLab (lees hier) in een schoollokaal van het Deltioncollege. Maarten Heijstek (28, creatief engineer) bedient de 3D-printer (RepRap). De zelfgebouwde printer maakt gebruik natuurproduct mais (bioplastic product PLA).  Dat kost € 30 per kilogram.

RepRap printer

De printer wordt in eigen beheer gebouwd. Hier is Maarten bezig met het printen van een knoop (op verzoek auteur).

Er wordt gebruik gemaakt van open software waarmee de printer wordt aangestuurd. Deze Thingiverse software is online te vinden. Het formaat en de details zijn in het programma aan te passen. De invoer van het printmateriaal kan naar wens worden aangepast. Het resultaat hier is een zwarte knoop met 4 gaatjes. Het oppervlak is enigszins ruw. De doorsnede bedraagt 1,5 cm.

Knoop

Vergroting

Knoop

Het zelfde programma wordt gebruikt om nu een groene knoop te maken met een doorsnede van 2,5 cm. Het printen is tamelijk tijdrovend. Er blijft soms materiaal achter (braam) dat verwijderd moet worden. De techniek is nog niet volmaakt, maar het biedt veel perspectief naar de toekomst.

Vergroting

Maakindustrie

Als we spreken over de voormalige Knopenindustrie zou je haast kunnen zeggen dat de cirkel rond is. Wat begon met  maatwerk ontwikkelde zich tot massa-industrie. Nederland kon dat niet bijbenen. Lees hier. Je kun stellen dat er wellicht uitzicht is op een bepaalde mate van herstel van de ‘maakindustrie’. Misschien kunnen in ateliers straks replica’s van fraaie knopen worden besteld in beperkte oplage? Maar ook is de cirkel rond, als je je realiseert dat de knopenindustrie begonnen is met been en buffelhoorn en nu weer terug is met een natuurlijk product (mais omgezet in bioplastics)! Cradle to Cradle (C2C)

Links
http://www.moonennatural.com/de-10-misverstanden-van-pla.html
http://www.thingiverse.com/thing:13315
http://fablabtruck.nl/
https://www.dutchbuttonworks.com/2010/04/kroniek-van-de-knopenindustrie/