365 en merkbeleving

ArboNed

365

..en weer terug naar ArboNed

Onlangs gehoord. U kent ArboNed? De organisatie die werkgevers ontzorgt bij ziekte en uitval. Medische bemoeienis met werknemers die in de knel zitten. Tijdige herkenning en zo mogelijk vlotte re-integratie. Dat is het zo’n beetje. Maar met de merkbeleving gebeurt iets merkwaardigs. Trapje op, trapje af….

Luzac College (voormalig CG) Utrecht

Publiek geheim

Een ijzersterk merk. Zo was het een publiek geheim dat na het uitzenden van reclamespotjes door de concurrent ARBO Unie, de klanten toestroomden naar… ArboNed. Toen kwam er een nieuwe directeur. Die moest en zou zich profileren. Een nieuwe merknaam: 365. Een klein probleempje: Microsoft hanteert die naam ook al sinds na een dag voor producten. Maar goed, het plan wordt doorgezet. Alle uitingen (briefpapier enzovoorts) worden voorzien van de nieuwe naam. Maar, het gaat toch niet zo goed met ArboNed. Hoe komt dat? De crisis? De directeur maakt plaats voor een andere directeur… zijn voorganger. Het eerste wat deze doet is de naam ArboNed weer in ere herstellen. Zo moet het ongeveer gegaan zijn.

Juli 2012 (screendump)

Vragen

Een dergelijke gang van zaken roept heel veel vragen op. Uit de literatuur (zie bijvoorbeeld tijdschrift Merk en Reputatie) blijkt dat een sterk merk enorm veel waard is. Letterlijk en figuurlijk. Het is altijd de vraag of met een nieuw profiel nieuwe klanten toestromen (met behoud van de oude getrouwe klandizie). Als achter een nieuw merk of logo de dienstverlening niet gelijke tred houdt is een groot probleem.