Het Prot.Ziekenhuis
s Hertogen Bosch
17 februari 1917
Ansichtkaart! Een van de 200.000 soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog gemobiliseerd zijn. Zo’n 3% van de toenmalige mannelijke Nederlandse bevolking (volgens van Tuyll). De man heeft opnieuw maagklachten. Hij verzoekt om heropname. In de vorige eeuw (voor de tijd van de protonpompremmers en de ontdekking van Helicobacter Pylori) leidden maagklachten nog al eens tot langdurige opnames met dieetkuren. Het in 1914 gebouwde nieuwe ziekenhuis (aan de Dommel) was bovendien kennelijk zo kwaad nog niet.
Militaire Post (niet gefankeerd, maar wel afgestempeld)
Tekst
s-Hertogenbosch, 17 februari 1917, Waarde Directrice, Met deze bericht ik u als dat ik het aardig maakt maar ik kan hier maar niet op dreef komen ik wou dat ik maar weer bij u kon terugkomen. Want ik heb hier meer last van me maag. Maar dat komt door het ongeregelde eten. Want ik krijg dan gewoon eten en meer als het voorgeschreven staat dus u begrijpt wel als dat ik hier niet wennen kan. Ik wou als dat ik dadelijk weer terug kon gaan. Er moet ook nog een sigarenkoker en een zakdoek bij u wezen. Wil u er eens na kijken. Als ik dan zo ver ben dan kan ik het zelf wel komen halen. Ontvang daartoe de hartelijke groet van die zich noemt Johan Grasmeijer*. Ook een groet aan de zusters. Als een plaatsje open is telefoneer u dan maar even dat ik kan komen?! (* Of staat hier Johan Grasmaaijer, als een soort spotnaam? Zou zo maar kunnen. Ambulante maagpatienten deden veel klusjes in ziekenhuis-Redactie )
Ansichtkaart
Veilinghuis
Aankoop ansichtkaart via Veilinghuis de Voorstraat te Zwolle!
Research levert fascinerende dramatische informatie op. Via de Bibliotheekdienst kreeg ik inzage in een uitgave uit 1989 “Het Protestants Ziekenhuis Willem-Alexander te ‘s-Hertogenbosch 1914-1989” van de hand van dr.A.C.M. Kappelhof
Na de opening (1914) van het nieuwe ziekenhuis ontstonden al snel financiële problemen mede door de inflatie (pagina 41) ten gevolge van de uitgebroken Eerste Wereldoorlog. Al spoedig lag het ziekenhuis vol met militairen (en dus niet de beoogde Bossche protestanten). Immers een groot deel van het Nederlandse leger was in Noord-Brabant gelegerd. Quote’ de soldaten werden letterlijk vetgemest’. Er was veel personeelsverloop. Conflicten leidden tot ontslag van de Directrice Zr.Kint op 1 oktober 1916, die vervangen werd door zr.L.B. Postma (afkomstig vanuit WG Amsterdam). Er ontstonden spanningen (‘een oorlogsverklaring’) met de enige protestantse arts (De Feyfer). In juli 1917 vertrok een overspannen directrice Postma. Directrice Postma is dus degene die in februari is aangeschreven op de bewuste ansichtkaart.