Database
Verrijking door koppeling
Pareltje binnen Achmea
De Achmea(health) database (AHD) is op 5 juni 2013 in Zeist feestelijk gelanceerd. De toegankelijkheid van de data van zorgverzekeraar Achmea betekent een stap vooruit. Zowel voor de eigen organisatie alsook voor externe onderzoekers. Overigens haast dagvoorzitter Robbert Huijsman zich om aan te geven dat de database eigenlijk al 12 jaar bestaat. De wieg ligt bij AGIS. Dat feit neemt niet weg dat 40% van de maar liefst ruim 300 (BigData een hype) aanwezigen er nog nooit van gehoord heeft.
Roelof Konterman spreekt over een pareltje
Verrijking Data
Maar goed, Roelof Konterman spreekt over een pareltje, waarbij met name Berry Egberts en Jeroen Crasborn een belangrijke rol spelen. Maar liefst 110 aanvragen zijn ook al verwerkt en een van de prominente gebruikers is Arno Hoes van het Juliuscentrum. Maar wat moeten we ons bij de Achmea database voorstellen?
Prof.dr.Arno Hoes
De praktijk
In de hal van het Achmea congrescentrum te Zeist heeft een drietal medewerkers zich opgesteld met een laptop, waarbij respectievelijk de ziekenhuiszorg, geboortezorg en farmacie (AHD) aan belangstellenden wordt gedemonstreerd.
AHD Realtime
Workshops
Ook in een aantal parallelle workshops komen vanuit Eerste lijn, Psychiatrie en MaagDarmLeverziekten (MDL) een aantal sprekende voorbeelden.
Somatiek en Psychiatrie
Procedure
Overigens moeten we er ook weer niet al te simpel over denken. Er hangt soms een prijskaartje aan een dergelijk verzoek en er is een formele procedure met een commissie die de aanvraag beoordeelt. Veelvuldig komt de wens tot een vereenvoudiging van koppeling van bestanden naar voren. Want de koppeling leidt tot verrijking van de data. Elke keer wordt nu het wiel uitgevonden.
Panel
Panel
In de paneldiscussie komt het royale aanbod van Theo Hooghiemstra (RVZ) om een aanzet te gaan geven tot een stroomlijning van procedures. Dat is des te belangrijker nu er ook nog Europese regelgeving staat aan te komen. Maar Nederland kan en wil internationaal op dit terrein slagen maken. De hoop wordt uitgesproken dat dit congres het eerste zal blijken te zijn van een lange traditie.
Een zeer goede bijeenkomst van Achmea. Wetenschappers en zorgverzekeraars werken samen om de zorg beter en efficienter te maken.
Geweldig dat zo’n grote databron als de Achmea Health Database (AHD) beschikbaar gesteld wordt voor (wetenschappelijk) onderzoek. Wel goed om te weten dat daarbij de privacy van de patiënten goed beschermd is. Ik was zelf ook bij dit symposium en vond het een interessante bijeenkomst, met name de parallelsessies, die mooie mogelijkheden lieten zien voor gebruik van deze AHD. Ik ben heel benieuwd wat data mining binnen deze databron in toekomst voor nieuwe informatie en kennis zal opleveren waar de gezondheidszorg van kan profiteren.
Inderdaad een leuke bijeenkomst en een indrukwekkende database. Wij van de ziekteradar.nl/GroteGriepmeting hebben binnenkort contact met Achmea, de RvZ en het JC van UMCU want we vullen de bij Achmea ontbrekende data op het gebied van levensstijl en real time monitoren van infectieziekten met ons onderzoek heel mooi aan.
Interessant project, ook door de langjarige opbouw en de structurering van het aanvraagproces.
Vanuit een mediaperspectief ben ik benieuwd naar welke (financieel-)economische data er in de bank zitten. Dit uiteraard in het licht van de huidige discussie over zorgkosten, kwaliteit en zorgfraude. Zie http://www.bnr.nl/overbnr/faq/506856-1206/wat-is-het-cookiebeleid-op-bnr.nl
Als u doelt op de vraag van Paul van der Cingel, kan ik kort antwoorden. De basis van de AHD is het financiële declaratieverkeer tussen verzekeraar en zorgaanbieders. Deze zijn als zorgkosten terug te vinden. Mijn samenvatting is: alles waarvoor betaald moet worden in de zorg vindt je bij ons in de database.
Met vriendelijke groet ,
Hugo Smeets