Themanummer
ILD Care Today
Kwaliteit, compassie, preventie
ILD is de afkorting voor Interstitial Lung Diseases. Zeg maar de groep van aandoeningen, waarbij het fijne longweefsel is aangedaan. Het nu uitgekomen themanummer is net zo gevarieerd als deze aandoeningen. In het voorwoord geeft Longarts Marjolein Drent een toelichting. Voor iedere lezer zit er wel iets bij. Twee longartsen die de media hebben gehaald met hun opvallende actie tegen roken (“als je niet begint, kun je niet verslaafd raken en hoef je ook niet te stoppen”). Ook storytelling: een koolmonoxide vergiftiging die bijna fataal afloopt. Waarom behandeling patiënten en wat willen ze eigenlijk? Een pleidooi voor, zeg maar, shared decision making.
Topsport bij chronische aandoeningen (Impressie cartoonist Ruben Gringhuis)
Actieradius
Dankzij nieuwe medicatie vergroot de actieradius van patiënten met een chronische aandoening. Dat kan heel specifieke risico’s gaan opleveren bij bezoek aan exotische bestemmingen. Topsport voor chronische zieken is misschien wat hoog gegrepen, maar ook voor die categorie heeft een topsport arts wel degelijk wat tips. Nieuwsgierig geworden? Lees hier verder!
Dit nieuwe themanummer (oplage 45.000) zal zeker zijn weg naar de lezer vinden.
De rode draad, die in dit themanummer gekozen is, sluit naadloos aan bij mijn zienswijze: alleen een mondige, betrokken en participerende patiënt stelt de zorgverlener in staat om het doel van diagnostiek en/ of behandeling te synchroniseren met dat van de patiënt.
De communicatie tussen patiënt en zorgverlener moet dus aan een aantal cruciale criteria voldoen, zoals helder geformuleerd in dit magazine.
In mijn werk valt me op, dat veel zorgverleners hiermee bekend zijn, het principe ook onderschrijven, maar het (nog) niet (goed) kunnen operationaliseren.
Steeds meer intrigeert me derhalve, op welke wijze deze belangrijke paradigmashift op grote schaal op gang gebracht kan worden.
In ieder geval is publiciteit zoals in dit ILD document een belangrijk signaal!