Jongeren niet slimmer
Tijdschrift voor Psychiatrie:
In het januarinummer van 2013
Het drinken van één energiedrankje heeft geen enkel effect op de cognitieve prestaties van middelbare scholieren. Dit concluderen psycholoog Pascal Wilhelm en drie mede-onderzoekers na een origineel onderzoek op een middelbare school in Overijssel. Zij gaven drie groepen scholieren in 4-havo en -vwo een groot glas energiedrank, limonade of water. De energiedrank en de limonade waren met smaakstoffen onherkenbaar gemaakt. Daarna moesten de deelnemers een aantal schriftelijke tests afleggen die een beroep doen op aandacht en concentratie, leervermogen en geheugen, verbaal en numeriek redeneren, numerieke aanleg en woordenschat.
cover
Geen voordelen
Uit de resultaten bleek geen enkel gunstig effect van de energiedrank. De auteurs – van wie er drie zelf nog scholier zijn – waarschuwen dat de cafeïne die in de energiedrank zit, klachten kan geven zoals hoofdpijn en slapeloosheid. Ook zou een hoog gebruik van energiedrank de kans op drugsgebruik verhogen. En het tijdschrift Pediatrics waarschuwde voor de gezondheidsrisico’s voor jongeren. Wilhelm: ‘Ons onderzoek illustreert dat er geen grond bestaat voor mogelijke voordelen voor jongeren wat betreft hun schoolprestaties die opwegen tegen deze risico’s.
Wilhelm en zijn mede-onderzoekers adviseren koffie te drinken, of als je dat niet lekker vindt: ‘je voor te stellen dat je een energiedrankje hebt gedronken – dat heeft waarschijnlijk net zoveel effect’.
Een actueel onderwerp zeker voor mij als vader van energiedrank drinkende kinderen. Na het lezen van het gehele artikel vraag ik me af welke criteria er aan de testgroep zijn gesteld m.b.t. duur van onthouding energiedrank en koffie gebruik. Wat mij intrigeert is onderzoek naar eenmalig gebruik en de relevantie hiervan voor de praktijk. In mijn sociale omgeving signaleer ik met name effecten van onthouding in relatie tot prestaties. Zou dit kunnen betekenen dat frequent gebruik leidt tot betere prestaties of juist onthouding tot lagere prestaties ten opzicht van controle groepen. Mogelijk is dit al eerder onderzocht. Al met al wel boeiend om op deze manier scholieren in aanraking te laten komen met onderzoek en nuancering.