• Introductie
  • Twitter
  • Contentkanon Onderzoek
  • Over Jan Taco
  • Opdrachtgevers
  • Contact
> Publicist > Innovatiecoach
DBW weblog LinkedIn RSS
  • Laatste 5 berichten

    • Livestreaming-functie nu beschikbaar. Stemoscoop 11 januari 2021
    • Hemoclear als gamechanger. Ik denk het! 1 januari 2021
    • Twee Hitler zegels op de sluiting van de enveloppe. Een symbolische betekenis 28 december 2020
    • Zeeleeuwen zijn echt niet bezig met waarheidsvinding 24 november 2020
    • Wat ging hier uiteindelijk niet goed. Maar resultaten opmerkelijk! 16 november 2020
  • Tweets

    • @DutchBW 4 uren

      Jan Taco te Gussinklo @VUhistoricus @NVMGtweets twitter.com/DutchBW/status…

    • @DutchBW 4 uren

      Jan Taco te Gussinklo @GeeskeKSF twitter.com/refdag/status/…

    • @NickKivits 5 uren

      Nick Kivits 🚀 🤖 Hoe meta! Mijn nieuwe @villamedia-innovatienieuwsbrief gaat over... nieuwsbrieven! Betaalde welteverstaan, want d… twitter.com/i/web/status/1…

  • Contactgegevens

    Koningin Wilhelminastraat 18A
    8019 AM Zwolle
    Tel: +31 (0)6 43 78 29 53
    Twitter: @DutchBW dutchbuttonworks@gmail.com
    www.dutchbuttonworks.com

Cholera in beeld

19 januari 2013 om 9:15 uur door Jan Taco te Gussinklo
 

eLearning

Massive Open Online Course

The Infographic Experience

De eerste horde is genomen. Alle vijf vragen goed beantwoord. De eerste week van in totaal zes. Doelgroep journalisten(duizenden tegelijk, wereldwijd). Meteen een eerste ervaring met een MOOC. Deze vorm van eLearning blijkt van hoog niveau (en gratis!).  Wat omvat deze eerste week ? De cursist krijgt huiswerk in de vorm van twee hoofdstukken uit een handboek (Infographics en Datavisualisatie). Een aantal filmpjes op YouTube, waaronder historische voorbeelden van de inzet van deze aanpak. Als medici kennen we allemaal (college Epidemiologie) het voorbeeld van John Snow die via ‘data mapping’ de oorzaak van de cholera epidemie in Londen wist terug te voeren tot de pomp in Broadstreet. Zie de foto die ik heb genomen van mijn beeldscherm.

The Ghost Map; Cholera in Londen, Boek van Steven Johnson (Alberto Cairo 2012)

Alberto Cairo

De cursus wordt verzorgd door Alberto Cairo, auteur van  ‘The Functional Art’ . Een initiatief van the Knight Center for Journalism in the Americas. Deze cursus duurt van 12 januari tot 23 februari (2013). De cursist belandt in een virtueel klaslokaal waar ook een introductie video te zien is. Men wordt ook geacht om in een tweetal casus (van een groter aanbod) mee te discussieren. Daarbij moet je denken aan een Infographics van de Defensie uitgaven in Zuid-Amerika. Zijn de toegepaste technieken wel geschikt voor de boodschap die gebracht wordt?  Een voorbeeld: het gebruik van bubbles (bollen)  is visueel misleidend. Een staafgrafiek geeft beter de werkelijke  verhoudingen weer. Tenslotte is er dus de Quizz van 5 vragen. Als je eenmaal met de Quizz bent begonnen moet je doorgaan (maximaal 30 minuten de tijd).  Heeft mijn lezer nog opmerkingen of vragen?

Cartoon vervaardigd door Jan Hein van Dierendonck

Tags: cholera, Datavisualisatie, eLearning, epidemiologie, Infographics, journalistiek, MOOC, Snow
Geplaatst in Cursus, Geneeskunde, Social media | 2 reacties »

« vorig bericht
terug naar het overzicht
volgend bericht »

2 reacties op “Cholera in beeld”

  1. Sonja Scholten says:
    19 januari 2013 om 16:43

    Je stukje roept direct al drie vragen/opmerkingen op. Dit klinkt als een fantastische cursus. Het is ook een onderschat kennisgebied. Hoe informatie op een goede en adequate en vooral niet misleidende manier in grafieken en kaarten presenteren. In de krant/tijdschriften kom je soms prachtige artikelen tegen, maar die worden dan niet begeleid door een kaart of grafiek, terwijl het materiaal er feitelijk om schreeuwt.
    Wat betreft on line cursussen en studies. Dat is toch ook de toekomst. Waarom 120 studenten in een duffe oersaaie zaal op een vast moment per week te stoppen terwijl al het aangeboden materiaal in principe on line is te verkrijgen en daar veel interactiever kan worden beleefd. Drie weken geleden riep prof Jan Derksen, verbonden als klinisch psycholoog aan de universiteit van Nijmegen in de Volkskrant nog op de hoorcolleges maar te schrappen en de universiteit te laten fuseren met het internet.
    Nu kan ik mij nog wel wat voorstellen bij het verdienmodel van een universiteit die (volledig) on line gaat, al is het al de overheid die er een direct belang bij heeft haar burgers goed op te willen leiden. Maar wat is het verdienmodel van het Knight Center? Ze bieden de cursus immers gratis aan. Bekendheid van het centrum? Of puur de wens om te kunnen delen en geen directe noodzaak om te verdienen, aangezien het centrum toch als een trein loopt?

    Sonja Scholten, sociaal geograaf. http://www.citydna.nl

  2. Jan Hein van Dierendonck (Wetenschapsjournalist) says:
    19 januari 2013 om 22:45

    Deze gratis cursus van Alberto Cairo is inderdaad zeer de moeite waarde en buitengewoon slim opgezet. Hij heeft een indrukwekkende hoeveelheid cursusmateriaal verzameld, zo ongeveer alles wat op dit vakgebied relevant is, lijkt het. Leuk ook dat hij de cursisten uitdaagt mee te denken en op elkaar te reageren. Zijn eigen teksten zijn glashelder en onderhoudend, zo ook de youtube-colleges. Bovendien heeft hij er een zeer beknopte stoomcursus Adobe Illustrator aan toegevoegd die denk ik uiterst nuttig is voor onderzoekers en artsen die een presentatie met getallen moeten houden – in no time zien je data er heel erg gelikt uit!

Plaats een reactie

Klik hier om je antwoord te annuleren.

website realisatie: Hamaka
  • sitemap
  • disclaimer
  • algemene voorwaarden