Ontsporing
Boekhandel Waanders
Zwolle, zaterdag 1 december 2012
‘Ja, er heeft onlangs ook al iemand naar gevraagd’ zo reageert de medewerkster achter de balie op de begane grond. Na een snelle blik op het beeldscherm: ‘Ontsporing, het boek ligt op een stapel – ja, stapel- boven op een grote tafel bij de trap. En anders wel bij de afdeling Psychologie’. Inderdaad, daar is het op een stapeltje bij een aantal andere ‘fast movers’. Ingeklemd tussen ‘We zijn toch geen brein’, ‘De hypocrisie van de achterdeur’, ‘Dijkshoorn kijkt kunst’, ‘Vincent van Gogh’ en ‘Identiteit’. De boekhandel is overvol op deze zaterdagmiddag voorafgaande aan Sint Nicolaas, dus dat zit wel goed.
Boekentafel
Achterflap
‘Ontsporing is zowel een wetenschappelijke thriller waarvan de lezer de afloop al kent, als een vingerwijzing voor iedereen die wel eens verleid is om in zijn leven, werk of relatie de werkelijkheid mooier voor te stellen dan zij is’
Psychologie
Ik krijg de -terechte- vraag of het bericht meer wil zijn dan een woordspeling. In eerste instantie niet. Maar er over nadenkend, ben ik van mening dat de journalistiek het boetekleed moet aantrekken. Waarom is er niet dieper gegraven en alles voor zoete koek aangenomen?? Is dit ook een bewijs van de crisis in de Journalistiek?
Inmiddels polemiek. Journalistiek (Maarten Keulemans) toont aan de hand van cijfers (Volkskrant)aan dat er zeker niet klakkeloos is aangegaan achter de wetenschappelijke bevindingen. Toch ben ik benieuwd wat de VVOJ hiervan vindt. Had hier toch meer expertise op moeten worden gezet? Is er de bereidheid om te investeren in Onderzoeksjournalistiek (Want dat is ook wel een relevante vraag). Natuurlijk: de ‘wetenschap’ dient haar eigen stoepje ook schoon te houden.