NZa (Nederlandse Zorgautoriteit)
Bekostiging videoconsult
Ziekenhuiszorg
Face2Face >> Screen2Screen
De Nederlandse Zorgautoriteit publiceert de aangevulde dbc-zorgproducten, regels en tarieven voor de bekostiging van de medisch specialistische zorg in 2013. Nieuw is dat bij een herhaalbezoek aan de medisch specialist nu ook een videoconsult op dezelfde manier bekostigd wordt als een fysiek consult. Tot nu toe telden alleen face-to-face consulten in de ziekenhuiszorg mee bij de vergoeding van een behandeling (DBC-zorgproduct). Het eerste contact tussen een medisch specialist en een patiënt blijft wel altijd een fysiek consult.
Teksfragment
Betekenis
Dit kan wel eens een stevige boost geven aan eHealth. Face2Face mag nu Screen2Screen worden. Let wel het gaat alleen om vervolgafspraken patient2dokter in de tweede lijn en niet voor een eerste bezoek (intake). Voor veel specialismen zou je ook nog niet anders moeten willen. Zou het in plaats of naast webspreekuren komen? Zie publicatie uit 2008 (Zorgvisie Magazine) van neuroloog Pieter Siegers over het fenomeen webspreekuur. We gaan het vragen. Het is goed om hier op de ontwikkeling van FaceTalk te attenderen.
Waardevolle aanvulling op de klassieke consultaanpak. Wel enigszins verwarrend in deze 2 artikeltjes: face2face betekent m.i. dat er visueel contact is tussen in dit geval patiënt en arts. In het voorbeeld van het videoconsult van Pieter Siegers gaat het om on line inzien van uitslagen e.d. met gelegenheid tot het stellen van een vraag: dit lijkt meer op een hybride constructie van e mail en web search. Telefonische consulten kosten in mijn praktijk 5 minuten, zouden als face2face inderdaad naar 7 of8 minuten kunnen uitlopen, maar bieden wel goede kansen op visueel aanbieden van aanvullende informatie of voorlichting, en kunnen dus voor flinke toegevoegde waarde zorgen.
Het is belangrijk om dezelfde taal te spreken omdat het relatief nieuwe materie is. Beeldbellen of een videoconsult maakt naast spaak gebruik van beeld. Iedereen kent binnen dit kader Skypen.
Dit werkt prima binnen ouderenzorg, e-coaching en en in de toekomst ook voor 1e lijns zorg. Telefacing gaat een stap verder. Hier draait het om advies met als doel de klant/client te overtuigen. Daarom worden naast spraak en videobeeld ook documenten/presentaties/demo’s gedeeld en is er een hoge mate van interactie. Deze toepassing vind je binnen de zorg bij artsenbezoek (farma) en andere dienstverleners rondom de huisarts of specialist.Groet, Ron
Inderdaad een doorbraak. Vereist nog wel enig omdenken en implementeren van nieuwe werkwijze. Praktisch betekent dit dat iemand die nu standaard voor een herhaalbezoek op de poli wordt uitgenodigd een verzoek kan krijgen om dit via screen-to-screen beeldcontact te doen. Hiervoor zal het ziekenhuis één en ander technisch en organisatorisch moeten inrichten. Aan een belangrijke voorwaarde om dit te doen om dit te doen is nu voldaan: een gezonde financiële prikkel voor ziekenhuizen. Minder drukte op de poli, legere wachtkamers, minder no-shows, kortere consulten (tussen face-toface en telefonisch in) etc. Belangrijke stap naar virtualisatie van de zorg.
Vanaf 1 januari 2013 kan de zorgactiviteit ‘teleconsult’ met zorgactiviteitcode 190025 worden geregistreerd. Een teleconsult betreft een multimediaal consult (o.a. telefonisch, email- of webconsult). Bij adequaat registreren worden e-health toepassingen zichtbaar binnen de zorgprofielen. De zorgactiviteit zal echter niet leiden tot een zwaarder zorgproduct en heeft dus geen effect op de tarieven. Deze zorgactiviteit is alleen te registreren door medisch specialisten.
In uitzondering op het begrip ‘face-to-face contact’ kan ook in geval van screen-to-screen beeldcontact tussen patiënt en poortspecialist een herhaalpolikliniekbezoek worden vastgelegd. Dit beeldcontact dient als vervanging voor een fysiek consult. Hiermee wordt het per 2013 mogelijk om een polikliniekbezoek te registreren voor een consult via videocommunicatie tussen patiënt en poortspecialist. Op deze manier dragen screen-to-screen beeldcontacten bij aan de afleiding van een DBC-zorgproduct. Deze uitzondering is beperkt tot herhaalbezoeken, om te borgen dat deze e-health toepassing wordt ingezet in een bestaande behandelrelatie tussen arts en patiënt.
Overige informatie over financiering van e-health toepassingen kunt u vinden op de website Zorg voor innoveren.
Ben benieuwd wat de letterlijke definitie screen-to-screen is?
Ik heb geen formele definitie voor handen. Ik denk essentieel: hulpverlener en hulpvrager communiceren realtime in beeld & geluid.