• Introductie
  • Twitter
  • Contentkanon Onderzoek
  • Over Jan Taco
  • Opdrachtgevers
  • Contact
> Publicist > Innovatiecoach
DBW weblog LinkedIn RSS
  • Laatste 5 berichten

    • Livestreaming-functie nu beschikbaar. Stemoscoop 11 januari 2021
    • Hemoclear als gamechanger. Ik denk het! 1 januari 2021
    • Twee Hitler zegels op de sluiting van de enveloppe. Een symbolische betekenis 28 december 2020
    • Zeeleeuwen zijn echt niet bezig met waarheidsvinding 24 november 2020
    • Wat ging hier uiteindelijk niet goed. Maar resultaten opmerkelijk! 16 november 2020
  • Tweets

    • @DutchBW 46 minuten

      Jan Taco te Gussinklo @caroverbeek Heb je mede n.a.v. de uitzending een mail gestuurd

    • @DutchBW 6 uren

      Jan Taco te Gussinklo @VUhistoricus @NVMGtweets twitter.com/DutchBW/status…

    • @DutchBW 6 uren

      Jan Taco te Gussinklo @GeeskeKSF twitter.com/refdag/status/…

  • Contactgegevens

    Koningin Wilhelminastraat 18A
    8019 AM Zwolle
    Tel: +31 (0)6 43 78 29 53
    Twitter: @DutchBW dutchbuttonworks@gmail.com
    www.dutchbuttonworks.com

Zuur voor Mieren

27 juni 2012 om 19:17 uur door Jan Taco te Gussinklo
 

Cariben vele gezichten

KAde verrast

Levend kunstwerk

‘Ga tot de mieren luiaard en wordt wijs’ luidt een Bijbelspreuk. Echter bij KAde (Kunsthal in Amersfoort) tonen de mieren zich toch wat futloos. Mieren maken onderdeel uit van een werkstuk op de expositie (tot 26 augustus 2012 te bezoeken) ‘Who More Sc-Fi Than Us’, hedendaagse kunst uit de Cariben. Kunst met een heel dubbele boodschap. Zeer gevarieerd. Direct al ziet de bezoeker ‘Principios basicos para destruir’, een model (in vitrine) van een moderne denkbeeldige stad opgebouwd uit suiker. In het midden overigens tuinaarde. Maar suikerzoet is het allerminst. Centraal staat voor Carlos Garaicoa de kwetsbaarheid van de moderne metropool en het geweld binnen de stad. Het is dus een soort paradigma.

Destructie

Een leger mieren- de schoonst denkbare insecten- valt aan en begint heel langzaam aan de vernietiging van deze grootse ‘schone’ stad. Een vernietiging die tegelijkertijd de aanvallers voedt. Aldus de tekst bij het kunstwerk. De toepassing van suiker verwijst wellicht naar de suikerriet plantages?

Mierenboerderij

Volgens de Afghaanse stagiaire (vrijwilliger) Mehraban waren bij de opbouw wel 50 dozen met suikerklontjes (vooral wit en een paar bruin) nodig. De mierenkolonie (weversmieren volgens de begeleidende tekst) bestond aanvankelijk uit zo’n 300 werksters en een koningin. Maar de sterfte is aanzienlijk en leidt tot verontrusting bij de medewerkers. Er is al overleg gepleegd met de ‘Mierenboerderij’. Het ziet er niet naar uit dat de mieren de stad vernietigen, maar eerder lijkt het omgekeerde het geval. Is dat voorzien door de kunstenaar? Ik bied mijn hulp aan en krijg het gevoel dat ik nu onderdeel uit maak van een performance van KAde…

Studie

Uit mijn boekenkast haal ik thuis het boek ‘Van mieren bezeten’ van Edward O. Wilson. Het standaardwerk ‘The Ants’ kan ik zo gauw niet vinden (geen wonder met al die stapels boeken). Maar ja, uiteindelijk is Internet een gevarieerder en onuitputtelijke bron. Spoedig komt de vraag op of het wel weversmieren betreft? Misschien was dat wel de oorspronkelijke opzet van de kunstenaar. Maar ja, we zitten hier in Nederland. Hoe dan ook lijkt het logisch dat de mieren wel wat meer water en eiwitten kunnen gebruiken. Ik zal de Mierenboerderij deze foto eens opsturen. Is dit soms de soort Polyrhachis …

Fotoalbum

Deze foto maakte ik  als scholier van een bosmieren nest. In een grote weekendtas had ik een mierennest uit het Panbos gehaald en in onze achtertuin in Utrecht (Oudenoord) geplaatst. De grote rode bosmieren hadden het daar niet erg naar de zin en gingen op strooptocht (en dat mag je vrij letterlijk nemen..) naar de buren. Daar maak je geen vrienden mee. Ik wilde op een zeker moment myrmecoloog worden, maar na de propedeuse Biologie hield ik die studie voor gezien…

Tags: ameisen, Amersfoort, ants, Cariben, Garaicoa, KAdE, kunstwerk, mieren, Myrmecologen, Myrmecology, suikerklontjes, weversmieren
Geplaatst in Hobby | 4 reacties »

« vorig bericht
terug naar het overzicht
volgend bericht »

4 reacties op “Zuur voor Mieren”

  1. Redactie says:
    29 juni 2012 om 19:06

    Inmiddels intensieve mailwisseling en telefoongesprek met KAde. Mijn veronderstelling is dat de mieren – die al vier weken in het kunstwerk verblijven -behoefte hebben aan eiwit (insecten e.d ) en meer water.
    Zie Weversmier
    Subfamilie: Formicinae Genus: Polyrhachis Species: wel 62 soorten
    http://www.antweb.org/description.do?rank=genus&name=polyrhachis&subfamily=formicinae&project=philippinesants

    Dit is een heel levendige website:
    http://www.formicaria.de/html/polyrhachis_dives.html
    Voeding:
    http://www.antstore.net/viewtopic.php?f=145&t=6936&start=0&st=0&sk=t&sd=a

  2. Redactie says:
    3 juli 2012 om 09:54

    De gastcurator corrigeert dat er niet 50 maar 150 dozen met suikerklontjes zijn gebruikt. Een enorm karwei om dat allemaal tot een bouwwerk te veranderen.

  3. Gastcurator says:
    12 juli 2012 om 09:16

    De Mierenkolonie lijkt zich redelijk te herstellen. Bij KAdE zijn ze achter de proteïnen aangegaan, maar dat blijkt nog niet zo gemakkelijk leverbaar te zijn. Als het goed is krijgen ze dat komende week. Desondanks lijken de mieren wel in aantal toe te nemen. Er is meer water toegevoegd aan de suiker en dat helpt al een stuk. Nu even wachten op de proteïnen, dan komt het hopelijk helemaal goed met ze.

  4. Redactie says:
    19 juli 2012 om 09:28

    Gisteren inspectie: Bekijk deze foto : http://goo.gl/photos/UHO2XGM57h Mieren in Amersfoort in de kunst (KAdE) maken het best goed…

Plaats een reactie

Klik hier om je antwoord te annuleren.

website realisatie: Hamaka
  • sitemap
  • disclaimer
  • algemene voorwaarden