Symposium Games in de Zorg
hype of hoop?
6 juni 2012 te Zwolle
Een symposium met een dergelijke titel wekt brede belangstelling. Dat blijkt wel door de komst van televisie en radio. En terecht! Serious Gaming moet serieus genomen worden (trouwens ‘gewoon’ gaming ook, aldus de inleiders). Kersverse Hoofddocent Alma Schaafstal (Serious Gaming, Windesheim) noemt drie pijlers onder haar aanpak: onderwijs, onderzoek en bootcamp. Dat laatste is een ‘ pressure cooker’ waarbij een team + een ondernemer in een week tijd een game produceert. Een initiatief van ZX, het kenniscentrum voor innovatie en Serious Gaming.
Midden: Marlies Schijven
Jargon
Dr. Marlies Schijven (Chirurg AMC) houdt als voorzitter van de DSSH (Dutch Society for Simulation in Healthcare) een flitsende lezing, doorspekt met jargon. Nu eens jargon dat niet ontleend is aan de zorg, maar aan de gaming industrie. Veel medische incidenten houden verband met operaties, betoogt Marlies Schijven. Dus ga daar maar trainen, trainen, trainen. Dan komt simulatie (guided experience) uitstekend van pas. Maar houdt het ook een beetje leuk (vandaar de kreet Stealth Learning) zodat je ongemerkt handiger en slimmer wordt. In het AMC bestaat de unieke situatie dat een aanstaand chirurg thans niet eerder ingrepen mag verrichten dan nadat ‘droog’ geoefend is ( simulatie verplicht!). Volgens aanwezigen slechts een kwestie van tijd voordat dit gemeengoed is. Neem ook eens een kijkje in de Simstore aldus de spreker.
In een volgende aflevering hoop ik op nog meer facetten van dit interessante symposium in te gaan.
Inmiddels wordt voor het congres van 20 maart 2013 flink reclame gemaakt. Titel “Medical Simulation, what’s next”.
http://www.dssh.nl
Wat een leuk en positief stukje Jan Taco, dank je wel! Fijn dat je ervan genoten hebt.
Mocht je / de lezer er door aangestoken zijn: op 20 maart 2013 houdt de Dutch Society for Simulation in Healthcare (DSSH) haar lustrum congres, met nog veel meer interessante lezingen en workshops op het gebied van serious gaming en simulatie in de zorg. Zelf bijdragen kan ook, de ‘call for content’ is open. Je kunt het terugvinden op http://www.dssh.nl