…in de media
..aldus Paul van der Ham, directeur van iGLOW Media
iGLOW Media(audiovisuele producties en trainingen) uit Zwolle…
Paul van der Ham heeft de ambitie om elk evenement te ‘ontsluiten’.Door het combineren van een zeer hoge beeldkwaliteit, aansluiting op glasvezel (snelle upstream) en een jong bevlogen team ontstaat daadwerkelijk Televisie op Internet. Zo kan het gebeuren dat de recente webcast van de uitvoering van de 9e Symfonie van Beethoven (die je ‘embedded’ trouwens nog steeds hier kunt bekijken) door 172 bezoekers live wordt gevolgd via iPhone en iPad.
Paul van der Ham op locatie (Wipstrikkerallee 95, Zwolle)
![]() |
Cijfers
Meer cijfers over Webcast Beethoven.Toch niet iets waar veel mensen hun televisie voor zullen aanzetten. Dat evenement inclusief webcast levert ongeveer 5000 unieke bezoekers (3500 online, 100 in de buitenlucht (scherm op markt in Enschede), 600 later (video on demand) en meer dan 500 via TV Enschede FM (doorgeschakeld). Tijdens de uitzending zijn er 237 chatberichten naar de Regie, waardoor interactie ontstaat.
En nog wat cijfers
Spreek je over het recente Bevrijdingsfestival in Zwolle dan zijn dat meteen 20.000 bezoekers. Een plaatselijk festival “Zwart’ 1000 bezoekers. Hoe dan ook kun je spreken over een ‘multiplier effect‘: het aantal belangstellenden verveelvoudigt, hetgeen enorm belangrijk is voor organisatoren en sponsoren. Door een scherp geprijsd aanbod, is het steeds interessanter voor partijen. De regionale televisie overweegt om webcasts ‘over te nemen’ voor uitzending via de traditionele kanalen. Dat zegt iets over de beeldkwaliteit, maar vooral over de potentie van webcasting.
Doelgroep Zorg
In de zorgsector wordt enorm veel ‘georganiseerd’.In toenemende mate wordt geklaagd over hoge toegangsprijzen voor cursussen en congressen. Rob Bergers oprichter van Dutch Health Network (17.500 leden) in zijn Juni-Juli Nieuwsbrief ‘….want er worden dagelijks veel evenementen tegen schrikbarende prijzen georganiseerd, waarbij ik sterke twijfels heb over de toegevoegde waarde voor de kosten, baten of kwaliteit van de zorg en welzijn‘.
Paul en ik bieden het ‘product webcast‘ aan voor stakeholders in de zorg die wel iets zien in dit ‘multiplier effect’ voor hun evenement, congres en symposium. We schatten in dat sponsors best bereid zijn 50 – 100 Eurocent neer te leggen voor elke bezoeker (vermelding logo tijdens uitzending). We verwachten hier veel van.
Ha Jan Taco, absoluut heeft dit produkt meerwaarde. Is ook gebruikt om TedxMaastricht publiek te brengen. En daar gaat het in feite om met events voor de zorg en welzijn. Ik heb niks tegen events, promoot ze ook zelf. wat ik belangrijk vind is dat drempel wordt weggenomen op het gebied van kennisdeling c.q kennis erken ging. Het gebeurt nog te veel dat kennis wel wordt opgezogen door bestuurders en managers, maar dat het niet terecht komt bij de werkvloer. En dat is jammer. Jullie produkt kan de discussie tussen de verschillende geledingen in de zorg en welzijn bevorderen. Veel succes. groeten, Rob
Beste Rob,
Dank voor je aanvulling. Mooi verwoord.
Als je suggesties hebt voor een toonaangevend zorgevent dat we als pilot kunnen gebruiken, hoor ik dat graag.Dan doen we graag mee.
Groet,
Paul van der Ham
Ik vraag me wel af wat de grootste voordelen zijn tov standaard webcasting.
@rutger
Het verschil is dat je de registratie ook naar tv-kanalen kan streamen die het live kunnen uitzenden. De distributiemogelijkheden zijn groot: tv, internet, mobiele telefoon, tablet. De kwaliteit is veel hoger dan een ‘normale’ webcast. Daarmee kun je dus tv gaan maken buiten de zenders en omroepen om. In de toekomst via IPTV rechtstreeks door consumenten op hun tv te ontvangen via een setup-box.
Besten, zowel voor onze REshape conferenties als voor onze TEDxMaastricht conferentie gebruiken we reeds twee jaar LIVE streams. Dit met een toenemende kwaliteit. Voor TEDxMaastricht (waar we overigens in afwijking met het bovenstaande niet bovenstaand product voor gebruikten).
Staat niet in de weg dat het streamen van events een aardige extra geste is voor mensen die er niet bij zijn, maar aan de andere kant er een gap ontstaat tussen de mensen die betalen om er bij te zijn en zij die er gratis naar kunnen kijken. We zullen (ook in de zorg) moeten gaan uitvinden hoe we deze balans kunnen vinden.
Anders is het voor gratis of sponsored events (zoals TEDxMaastricht, REshape conferenties) daar is het een extra service om het bereik te vergroten, hetzelfde geldt voor opnames er van.
@lucien
Erbij zijn weegt nooit op tegen meekijken. Genoeg evenementen zijn op TV live te volgen, maar ook tegen betaling te bezoeken. Daar klagen mensen niet over. Ik betaal voor bezoek aan het Pinkpopfestival of een klassiek concert, maar heel Nederland kan gratis meekijken.
Volgens mij versterkt het elkaar. Mensen die niet van plan waren om te komen, maar wel interesse hebben kijken mee. En komen wellicht het volgende jaar wel. Je vergroot je publiek. Prachtige cijfers trouwens met TEDxMaastricht. Ook een geweldig initiatief. Complimenten.
Daarnaast bied je bezoekers meer dan de bijeenkomst zelf. Ze kunnen alles nog eens rustig terugkijken. En via het platform in contact blijven met andere geïnteresseerden. Video heeft meer impact dan tekst, het blijft beter hangen.
Voor sponsors heeft het een meerwaarde om gericht met pre-rolls hun naam aan de stream te verbinden.
Juist voor de zorg lijkt me kennisdeling enorm kostenbesparend. Je zult dus kennis moeten delen, zodat niet iedereen het wiel opnieuw hoeft uit te vinden.
Met Isala gaan we met een proef starten rond webcasting en kennisdeling door artsen.
@Paul ; zoals gezegd, ben er helemaal voor; maakte wel paar nuanceringen die ik in onze ambities in dat kader tegen kom.
Wij hebben verder FaceTalk ontwikkeld wat nu op de markt gaat komen. videoconference mogelijkheid voor de zorg (secure, geen installatie nodig, en ook voor patient toegankelijk : wereldwijd uniek) waarmee we ook in de vorm van webcasting kennisdeling aan het opzetten zijn. Misschien maar na de pilot eens bijpraten met kop koffie er bij 😉
@lucien Helder! Ik merk dat steeds meer organisaties van evenementen inzien dat transparantie en kennisdeling iets oplevert i.p.v. dat je zaken alleen weggeeft. Webcasting is daarin een bruikbaar middel.
Ben zeker geïnteresseerd in jullie ontwikkeling en neem de uitnodiging graag aan. Ik zal jou op mij beurt op de hoogte houden van ons experiment met Isala.
Ik stel voor dat we Lucien een keer uitnodigen naar Zwolle om specifiek over de uitgangspunten en de uitwerking door te praten, Paul. In dat kader is interview met Lucien in Medisch Contact (Zorg 2.0) van belang. Overigens….kunnen we 24 november webcasten, Lucien? Of ga je daar niet over?