Ronduit geschrokken ben ik over wat er gebeurt bij azM
Auteur van deze column dringt aan op moratorium
Ik vind dat Frank van Wijck een follow-up dient te geven over datgene waarover hij destijds berichtte in magazine Arts en Auto. Hoe kijkt hij daar nu tegen aan? Destijds ben ik met hem de discussie aangegaan. Inmiddels heb ik mij nader georienteerd. Volgens mij geeft het azM hier geen goed voorbeeld. Is dat nu een academische aanpak? Waar blijft de veelgeroemde internationalisering, meer concreet de samenwerking met Aken en Leuven? Vraag eens naar de afwikkeling collega Frank van Wijck!! Vraag de patient!! Ik sta nog steeds achter mijn stellingname dat je zo innovatie niet bevordert! Misschien is het nog niet te laat? Bovendien moet de disruptieve impact van eHealth bij de besluitvorming betrokken worden.
![]() |
Markt Maastricht (Wasogbal2011) |
————————————————————————————————————————————-
Dit bericht dateert van 31 januari 2011
Er woedt een discussie over concentratie van zorg. Wat is topreferente zorg, wat zijn precies de argumenten tot concentratie (met als consequentie sluiting van afdelingen). Frank van Wijck besteed hieraan aandacht in de meest recente uitgave van het magazine “Arts en Auto“.
Frank van Wijck vindt dat ook financiele motieven een rol mogen spelen
Het voorbeeld (sarcoidose) is volgens mij slecht gekozen.
Sarcoidose is een frequent voorkomende aandoening, die vaak geen enkele behandeling behoeft. Omdat de pathogenese onduidelijk is en de meer complexe vormen wel behandeling behoeven, kun je een koppeling met onderzoek goed voorstellen. Ik wil een pleidooi houden voor de -niet vrijblijvende- inzet van eHealth (dokter-dokter) voor dit type problemen Ik moet er niet aan denken dat in een algemeen ziekenhuis de expertise rond sarcoidose verdwijnt. Dan ontstaat een lappendeken met gaten. In de “beschouwende” disciplines is het toch wat anders als bij de Heelkunde, waarbij de expertise tijdens een operatie aanwezig moet zijn. Het goede voorbeeld van de Oncologie waarbij kennis “onLine” wordt gedeeld is navolgenswaardig. Dat maakt ook de internationalisering waarvoor Van Wijck pleit mogelijk.
Kortom, de patient is meer gebaat met een innovatieve aanpak dan steeds maar te moeten kiezen met de voeten.
Zie de reactie van de Belangenvereniging:
Aan alle leden van de Sarcoïdose Belangenvereniging Nederland
Betreft: mogelijke opheffing kenniscentrum voor sarcoïdose in het azM in Maastricht,
Amsterdam, januari 2011
Zeer geacht lid,
Zoals u wellicht al via de media hebt vernomen staat het voorbestaan van het kenniscentrum voor sarcoïdose in het azM (Academisch Ziekenhuis Maastricht) in Maastricht ter discussie. Als bestuur van de Sarcoïdose Belangenvereniging Nederland merken wij dat dit bericht bij veel sarcoïdosepatiënten logischerwijs voor onrust zorgt.
Vanwege het grote aantal sarcoïdosepatiënten dat behandeld wordt in Maastricht, maar zeker ook vanwege de onderzoeken die er gedaan worden naar (de oorzaak van) sarcoïdose is het voorbestaan van het kenniscentrum voor alle sarcoïdosepatiënten van wezenlijk belang. De SBN zal zich dan ook hevig verzetten tegen deze zeer ongewenste ontwikkeling.
Omdat er, naast het kenniscentrum voor sarcoïdose, ook andere afdelingen ter discussie staan die ook voor mensen met andere aandoeningen van belang zijn, hebben wij als verenigingen onze krachten gebundeld en samen met het Astmafonds en de Longfibrose patiëntenvereniging een brief gestuurd naar de Raad van Bestuur van het azM.
In deze brief hebben wij onze grote bezorgdheid en verbazing geuit over het voorgenomen besluit en hebben wij aangegeven dat wij graag op zeer korte termijn in overleg zouden gaan met het ziekenhuis om tot een zorgvuldig besluit te komen met een oplossing die voor alle betrokken zo acceptabel mogelijk is.
Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.
Met vriendelijke groeten
Bestuur Sarcoïdose Belangenvereniging Nederland.
Beste Jan,
Aan mijn stellingname van toen is niets veranderd. Ik deel niet de mening van Adjiedj Bakas dat één academisch centrum genoeg is voor een klein landje als Nederland, maar ik vind wel dat taakconcentratie ook in de academische wereld een serieuze optie is en dat financiële overwegingen hierin een rol mogen spelen. En ik denk nog steeds niet dat innovatie vanuit Nederlands perspectief of internationale samenwerking daar per se onder hoeven te lijden.
Vriendelijke groet,
Frank van Wijck
ik vind dat er minder langs elkaar heen gewerkt moet worden en dat er minder tijd, geld en energie gestoken moet worden in rivaliteit. En dat krijg je als je niet een krachtig academisch medisch topcentrum hebt dat ook internationaal samenwerkt (ook virtueel) met andere kenniscentra, maar 5 of meer. Ik herken mij zeer in wat jij beschrijft over de realiteit en dat patiënten aan hun lot worden overgelaten en er geen regie is.
NB. Met een verwijzing naar deze discussie heb ik de RVZ –werkt aan nota over randvoorwaarden van (de)concentratie– en de Orde om een reactie gevraagd.
De discussie is terecht, het voorbeeld van azM verkeerd. Het azM is een politieke organisatie waar momenteel persoonlijke vetes worden uitgevochten met medische argumenten. Over 5 jaar zal de rook optrekken en zullen wij, de patienten, de gevolgen zien. Ik denk dat de A van het AZM er dan niet meer zal staan.
[…] Maar nabijheid van zorg kan deels ook op afstand worden gerealiseerd. Een goed voorbeeld is topreferente zorg op afstand waarbij intake, therapieadvies en coaching zo veel mogelijk op afstand worden gedaan, en waarbij het juist de bedoeling is dat de patiënt zich niet onnodig hoeft te verplaatsen. Hierbij kan ook worden gedacht aan online spreekuren of videoconsultatie zoals bij Health Bridge gebeurt. Groot voordeel hierbij is dat de verwijzer de patiënt niet uit het oog verliest, betrokken is bij de therapie en ook zelf leert hoe de patiënt in dit proces te begeleiden. Ofwel: concentratie van zorg, maar met spreiding van kennis, aldus de NPCF. Dit geeft gelijk ook een heel andere dimensie aan de discussie over sluiten en afbouwen van ziekenhuiscapaciteit. Zie het verhaal over de mogelijke opheffing van het kenniscentrum voor sarcoïdose in het azM hier. […]
[…] Zie het verhaal over de mogelijke opheffing van het kenniscentrum voor sarcoïdose in het azM hier. Van bakstenen naar bytes Ondanks de geweldige mogelijkheden van online intercollegiale […]